Els avenços en el nou Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN) han avivat la gana pel dòlar que recupera terreny davant de tots els seus rivals aquest dimecres. Però als mercats emergents és on més s'ha tornat a notar la demanda pel 'bitllet verd', que ha deixat nous mínims històrics en el peso argentí i la rupia índia.
Aquesta setmana, Canadà reiniciarà les converses oficials amb els Estats Units amb l'objectiu d'aprovar una nova versió del tractat transfronterer tan aviat com aquesta setmana. Aquests últims dies s'ha conegut que el país presidit per Donald Trump i Mèxic ja han arribat a un acord que reescriu el pacte comercial trilateral, ratificat per primera vegada el 1994.
El 'bitllet verd' ha reaccionat amb pujades a les notícies i avança un 0,2% contra l'euro. La moneda europea es va girar a la baixa dimarts, després d'alçar-se fins als 1,1733 dòlars i es canvia de mans a les 1,1672 dòlars a l'obertura europea. El dòlar canadenc, en canvi, ha frenat el seu auge de quatre sessions i s'aferra a les 1,29 unitats per dòlar, després que Trump hagi amenaçat amb aranzels milionaris a les seves exportacions de vehicles si no se sumen al pacte. El peso mexicà també ha cedit terreny contra el 'bitllet verd' i ha tornat a canviar-se més enllà de les 19 unitats.
En un altre ordre de coses, la lliura cedeix marginalment, enmig de notícies sobre un Brexit sense acord, que fa témer un mal desenllaç en les negociacions. Encara que s'ha sabut que tant Brussel·les com Londres estan disposats a donar-ho tot per evitar un divorci en aquestes condicions i tot indica que les negociacions es prolongaran fins al novembre.
El ien d'altra banda, es mostra sense canvis als 111,19 iens per dòlar i el iuan cotitza gairebé sense canvis, tot i que cedeix un 0,26%, fins als 6,8213 iuans per dòlar i marca un mínim de tres dies. La moneda gairebé no ha reaccionat a les notícies que el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, ha decidit portar-li la contrària a Trump. En el context de la guerra aranzelària que mantenen amb la Xina, ha lloat els canvis que el banc central del gegant asiàtic ha efectuat sobre el iuan.
El republicà havia carregat contra la revisió del mecanisme de càlcul del tipus de canvi diari de la divisa xinesa, qualificant-lo de "manipulació de divises", però Mnuchin ha assegurat que aquesta mesura no respon a aquesta qualificació.
PATIMENT EN ELS EMERGENTS
En altres llocs del món, la lira turca, per la seva banda, torna a enervar els inversors amb un declivi de l’1,5%, fins a mínims de gairebé 15 dies a les 6,40 lires per dòlar. Aquesta setmana, la moneda otomana ha vist com s'ha avivat la volatilitat després del descans de vacances del seu mercat de la setmana passada, enmig d'un gran escepticisme que les mesures del govern d'Ankara aconsegueixin reflotar la seva economia.
Especial atenció mereixen les monedes llatinoamericanes, especialment el peso argentí i el real brasiler. La divisa del país presidit per Maurici Macri ha registrat el pitjor canvi mai vist i encadena una caiguda de set jornades consecutives, fins a les 31,63 unitats per dòlar.
Igual de negre està el panorama per al real brasiler. La divisa s'ha desplomat a un mínim de més de dos anys i mig, a prop dels 4,15 reals per dòlar i ha superat l'anterior mínim del 24 d'agost. Brasil s'enfronta a unes eleccions a l'octubre que elevaran la volatilitat en el real brasiler durant les pròximes setmanes. De moment, la seva caiguda el 2018 ascendeix al 26%, però segons els analistes danesos és la regió que cal vigilar més perquè mantindrà el contagi limitat, sempre que "no escali en una crisi".
En altres llocs, la rupia índia ha marcat un altre mínim històric a les 70,475 rupies per dòlar enmig d'una forta demanda del 'bitllet verd' en aquest tancament d'agost.