El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat "coratge" al Regne Unit després que el Parlament britànic hagi tombat l'acord del Brexit negociat entre Brussel·les i Londres, i alhora ha suggerit que si els britànics ho desitgen, poden frenar el procés de sortida.
"Si un acord és impossible, i ningú vol (una sortida) sense acord, llavors qui tindrà finalment el coratge de dir quina és l'única solució positiva?", ha escrit Tusk al seu compte oficial de Twitter, tot just minuts després d'anunciar-se el resultat del vot a la Cambra dels Comuns.
If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?
— Donald Tusk (@eucopresident) 15 de enero de 2019
"Lamentem el resultat del vot i instem al govern britànic a aclarir les seves intencions pel que fa als propers passos a seguir tan aviat com sigui possible", ha afegit un portaveu de Tusk consultat per Europa Press.
La Unió Europea dels 27 es manté "unida" i seguirà treballant per intentar reduir els danys causats pel procés de divorci, ha afegit la font, que ha precisat que el bloc manté els treballs de preparació per a tots els escenaris, incloent-hi el de una sortida caòtica del Regne Unit pel fracàs de les negociacions.
Des de l'equip de Tusk emfatitzen que l'acord que ha rebutjat Westminster "segueix sent el millor i l'únic" possible per garantir una sortida ordenada de Regne Unit, de manera que el bloc continuarà amb el procés de ratificació del pacte.
Amb tot, la UE dels 27 també segueix endavant amb els seus treballs per preparar les mesures de contingència necessàries davant el risc d'un Brexit caòtic per la falta d'acord, en un moment en què el risc d'un divorci traumàtic "s'ha incrementat" pel vot del Parlament britànic.
En línies similars s'ha pronunciat el cap de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, que ha recalcat la necessitat que els britànics "aclareixin com més aviat les seves intencions".
A més, Juncker ha recordat que "el temps s'acaba", ja que el procés de desconnexió que va activar el govern britànic fa gairebé dos anys conclourà el proper 29 de març amb la sortida automàtica del Regne Unit de la UE, hi hagi acord o no, excepte que Londres prengui mesures per frenar-lo.
BARNIER: LA UE, DECIDIDA A ACONSEGUIR UN ACORD
El negociador de la UE per al Brexit, Michel Barnier, per la seva banda, que es troba a Estrasburg (França) per debatre dimecres a l'Eurocambra sobre els fets, ha dit que la pilota és ara al camp britànic i ha declarat que la UE està "decidida a aconseguir un acord".
Barnier ha fet aquestes declaracions a la premsa a l'entrada a una reunió amb el portaveu de l'Eurocambra per al Brexit, el líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, per a qui és important que es prenguin mesures per "salvaguardar els drets" dels ciutadans.
"El Parlament britànic ha dit el que no vol. Ara toca esbrinar què és el que els parlamentaris britànics volen", ha indicat Verhofstadt al seu compte oficial de Twitter.
"El vot de Londres sobre el Brexit és una mala notícia. Els nostres primers pensaments van per als 3,6 milions de ciutadans europeus al Regne Unit i britànics que viuen a la Unió Europea", ha dit, per la seva banda, el president de la Eurocambra, Antonio Tajani.
LÍDERS DE LA UE DEMANEN CLAREDAT
Diversos caps d'Estat i de govern europeus han reaccionat al vot negatiu de la Cambra dels Comuns reclamant als britànics "claredat" sobre quines alternatives plantegen a la situació de bloqueig actual.
"Lamento profundament el resultat, com lamento el Brexit en si mateix. Ara necessitem un pla ràpid i clar sobre com procedir", ha declarat el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, segons el qual els esforços han de "centrar-se en trobar solucions, no problemes" .
El mandatari holandès, Mark Rutte, ha dit, per la seva banda, que "tot i el revés, no vol dir que ens trobem en una situació de manca d'acord" i ha opinat que li toca al Regne Unit apuntar "els següents passos". "La Unió Europea i els Països Baixos encara donen suport a l'acord, però seguiran preparant tots els escenaris", ha afegit.
Al seu torn, el govern d'Irlanda ha dit que el rebuig de la Cambra dels Comuns "afegirà incertesa" a la retirada de Londres del bloc i ha recalcat que no hi haurà una renegociació.
"El govern demana al Regne Unit que estableixi com proposa seguir endavant (amb el Brexit). Llavors considerarem els següents passos a donar en consulta amb els nostres socis europeus", ha assenyalat al seu comunicat.
Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, ha advertit que si s'arriba a produir un Brexit sense acord, "els primers a perdre seran els britànics" alhora que ha apostat perquè intentaran "millorar" el negociat per sotmetre-ho a un segon vot a Westminster.
Sobre aquest extrem, Macron ha considerat que hi ha poc marge perquè la UE dels 27 ja va anar fins "al límit del que es podia" per facilitar l'acord de divorci i no es planteja deixar de defensar els interessos europeus per "arreglar un problema de política interna" al Regne Unit.