hafize gaye erkan

El Comitè de Política Monetària del Banc Central de Turquia (CBRT, per les sigles en anglès) ha aprovat augmentar el tipus d'interès oficial del 8,5% al 15%.

El Comitè ha decidit "iniciar el procés d'enduriment monetari a fi d'establir com més aviat millor el rumb cap a la desinflació, ancorar les expectatives d'inflació i controlar el deteriorament del comportament dels preus", ha indicat en el comunicat.

Aquest fort increment de tipus es produeix amb la nova governadora al capdavant del Banc Central de Turquia, Hafize Gaye Erkan, que ha ocupat el lloc després del triomf d'Erdogan a les eleccions. Els analistes anticipaven que, si guanyava l'oposició, es produiria un fort augment dels tipus d'interès, i també aventuraven que arribaria fins i tot després del triomf del mandatari.

El CBRT simplificarà i millorarà el marc micro i macroprudencial existent

El Banc Central de Turquia es refereix al seu comunicat al que estan fent "els bancs centrals de tot el món", que "continuen prenent mesures per reduir la inflació".

"Al nostre país, els indicadors recents apunten a un augment de la inflació subjacent", assenyala. El fort curs de la demanda interna, les pressions sobre els costos i la rigidesa de la inflació dels serveis han estat els principals motors, afegeix. A més d'aquests factors, el Comitè preveu que el deteriorament del comportament dels preus exercirà una pressió més gran sobre la inflació.

El Comitè determinarà el tipus d'interès oficial "de manera que es creïn les condicions monetàries i financeres necessàries per garantir un descens de la tendència subjacent de la inflació i assolir l'objectiu d'inflació del 5% a mitjà termini", afegeix el comunicat. L'enduriment monetari es reforçarà "tant com calgui de manera oportuna i gradual" fins que s'assoleixi una millora significativa de les perspectives d'inflació.

Els indicadors d'inflació i la tendència subjacent de la inflació seran objecte d'un seguiment "estret" i el CBRT continuarà utilitzant amb decisió "totes les eines a la seva disposició d'acord amb el seu objectiu principal d'estabilitat de preus".

A més, per poder mantenir l'estabilitat de preus a llarg termini, el CBRT continuarà donant suport a les inversions estratègiques que millorin la balança per compte corrent, ha indicat.

Per augmentar la funcionalitat dels mecanismes de mercat i per reforçar l'estabilitat macrofinancera, el Comitè simplificarà i millorarà el marc micro i macroprudencial existent. Guiat per l'anàlisi d'impacte, el procés de simplificació serà gradual, conclou.

Noticias relacionadas

contador