El president nord-americà, Donald Trump, va expressar al primer ministre italià, Giuseppe Conte, la disposició dels EUA a donar suport per finançar el deute del país transalpí durant el proper any, quan Itàlia intentarà fixar en els mercats al voltant de 400.000 milions d'euros, segons informa el diari Il Corriere della Sera.
Segons tres fonts d'alt nivell sense identificar, el diari assenyala que durant la visita que Conte va realitzar a la Casa Blanca fa unes setmanes, Trump hauria brindat a Itàlia l'ajuda nord-americana per finançar el deute públic italià el 2019.
No obstant això, el rotatiu afegeix que Conte no hauria precisat en què consisteix exactament l'oferta nord-americana i si té alguna possibilitat de materialitzar-se, ja que Washington no té un fons sobirà per canalitzar les seves inversions i no té el poder de coordinar inversions de fons o bancs del sector privat.
Conte no ha precisat en què consisteix l'oferta nord-americana i si té alguna possibilitat de materialitzar-se
A mesura que s'acosta la data per la presentació de l'esborrany pressupostari sembla augmentar la pressió sobre el Govern d'Itàlia, particularment després de confirmar-se l'èxode dels inversors internacionals, que es van desfer el juny dels seus bons italians a un ritme rècord.
En concret, els inversors internacionals han accelerat el ritme de sortida de les seves carteres de deute italià, que durant el passat mes de juny va registrar una reducció neta rècord de 38.273 milions d'euros, xifra que supera en un 13,5% la retallada de 33.703 milions del mes anterior, que ja havia suposat llavors la major caiguda mensual recollida per les dades del Banc Central Europeu (BCE).
La incertesa respecte a Itàlia ha provocat que l'agència Moody's decidís aquest dilluns ampliar el període d'avaluació amb vista a una potencial baixada del ràting 'Baa2' del deute a llarg termini del país transalpí, en vigilància des del passat 25 de maig, amb l'objectiu de comptar amb "millor visibilitat" sobre la direcció de les polítiques del nou Govern.
En aquest sentit, l'agència es manté a l'espera de conèixer les previsions macroeconòmiques i els plans de l'executiu italià pels tres pròxims anys, que el Ministeri de Finances d'Itàlia té previst remetre al Parlament no més tard que el pròxim 27 de setembre. Així mateix, el Govern italià ha d'informar a mitjans del proper mes d'octubre a la Comissió Europea sobre les directrius pressupostàries per 2019, mentre que cal que els pressupostos siguin aprovats abans de final d'any.
De fet, Moody's ha revisat a la baixa les seves previsions de creixement per a Itàlia el 2018 i 2019 davant el menor ímpetu de l'economia. D'aquesta manera, la qualificadora de riscos preveu que l'economia italiana, la tercera major de la zona euro, creixerà aquest any a un ritme de l’1,2%, tres dècimes per sota del seu anterior pronòstic, mentre que el 2019 el PIB del país transalpí s'expandirà un 1,1% en lloc de l’1,2% inicialment projectat.
La rendibilitat exigida als bons italians a deu anys, que va acomiadar 2017 per sota del 2%, va arribar a assolir a finals del passat mes de maig el 3,388%, relaxant-se lleugerament a continuació fins a una mica per sobre del 3% actual, cosa que implica un diferencial respecte al 'bund' d'uns 270 punts bàsics, davant uns 150 punts bàsics en acabar l'any passat.