ep archivo   donald trump
Trump departs White House - Archivo

Donald Trump ha dit en una entrevista concedida al setmanari Bloomberg Weekly que, si guanya les eleccions del novembre, mantindrà Jerome Powell al capdavant de la Reserva Federal (Fed) fins que s'acabi el seu mandat. També ha assenyalat que considera el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, com a possible Secretari del Tresor en substitució de Janet Yellen.

El mandat de Powell com a president de la Fed finalitza a principis del 2026, si bé el seu lloc com a governador de l'organisme continua fins al 31 de gener del 2028.

Powell ha dit aquest dilluns que no té plans de deixar el càrrec al capdavant del banc central dels EUA abans que s'acabi el mandat. L'actual president de la Fed va ser nomenat per primera vegada com a membre de la Junta de Governadors de la Reserva Federal per l'expresident Barack Obama, però va ser Trump qui el va triar per liderar el banc central, càrrec que va assumir a principis del 2018. No obstant això, després de nomenar-lo, es va mostrar molt crític amb ell i amb les pujades de tipus que va dur a terme durant el seu primer any en el càrrec, i fins i tot va parlar de destituir-lo.

Trump parla també a l'entrevista de la inflació i els tipus d'interès i afirma amb claredat que s'oposa a una baixada de tipus abans de les eleccions del novembre -es preveu que la primera retallada de la Fed podria tenir lloc al setembre- perquè això donaria una empenta a l'economia, però també a la presidència de Biden. “Això és una cosa que no haurien de fer”, adverteix.

L'entrevista es va fer a finals de juny, abans que l'expresident dels EUA patís un atemptat aquest dissabte passat en què va resultar ferit lleu. En un míting a Pennsilvània, un tirador va disparar Trump i els assistents, causant-ne una víctima mortal. L'atacant, un jove de 20 anys, va ser abatut.

contador