- Els futurs del Dow Jones tornen a patir: retallen la seva caiguda en 300 punts
- El dòlar torna a encaixar bé el cop
- La Xina ha assegurat que prendrà noves mesures per salvaguardar els interessos del país, si els Estats Units es manté en el seu comportament proteccionista
Donald Trump colpeja de nou. Després de l''estira i arronsa' aranzelari per valor de 100.000 milions de dòlars que va posar els mercats a la vora d'un atac de nervis entre la Xina i els EUA de dimecres, el president nord-americà ha pujat les seves apostes en el que pren tints d'autèntica guerra entre les dues primeres potències mundials. Ha assegurat aquest dijous en un comunicat que ha ordenat als funcionaris comercials nord-americans que considerin 100.000 milions de dòlars addicionals per a la Xina.
Trump ha assenyalat que aquests nous gravàmens s'estan considerant "a la llum de la represàlia injusta de la Xina" contra les accions comercials prèvies de Washington, que inclouen tarifes de 50.000 milions de dòlars als productes xinesos.
A més, el magnat ha afirmat que el representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer, ha determinat que la Xina "ha participat repetidament en pràctiques injustes per obtenir propietat intel·lectual dels Estats Units".
Els mercats financers han oscil·lat violentament durant els últims dies en resposta al temor d'una escalada en les tensions comercials entre les dues economies més grans del món. Aquesta vegada no ha estat diferent, el futur del Dow Jones ha encaixat molt malament la notícia i s'ha arribat a desplomar 400 punts, una caiguda que retalla fins als 300 punts (1,15%) a la preobertura.
La reacció moderada del 'bitllet verd' es deu, en part, a la mà estesa que Trump ha mostrat al Govern de Xi Jinping
El dòlar, per la seva banda, ha cedit un 0,2% davant el ien, fins a canviar-se de mans en 107,00 unitats, però s'ha recuperat des d'aquest mínim assolit durant la sessió. L'euro assoleix avançar moderadament des dels mínims de més d'un mes contra el dòlar de dijous i la lliura tracta de remuntar, de camí als 1,40 dòlars, després del seu retrocés de les últimes hores, quan també va aconseguir el seu pitjor canvi en gairebé tres setmanes.
El mercat de les divises segueix convençut que la Xina i els EUA acabaran negociant i que tot el soroll que arriba des de les dues potències no és més que un fogueig abans de les negociacions. No obstant això, els analistes asseguren que els inversors es mantindran en guàrdia a mesura que l'últim pla d'impostos a les exportacions xineses es detalli.
WASHINGTON, DISPOSAT A DIALOGAR
De fet, la reacció moderada del 'bitllet verd' es deu, en part, a la mà estesa que Trump ha mostrat al Govern de Xi Jinping. Al mateix comunicat en què anunciava noves accions contra productes xinesos, que eleven el total en joc a 200.000 milions de dòlars, entre els dos països, també ha assegurat estar disposat a dialogar amb el Govern xinès en matèria comercial en un intent per acabar amb la disputa.
"Estan tenint lloc converses amb el Govern xinès sobre comerç", asseguren des de la Casa Blanca
A més, fonts de la Casa Blanca han informat a Reuters que, tot i que no s'han establert encara sessions de negociació sobre aquest tema, l'Administració està disposada a entaular reunions "si aquestes són serioses".
"Estan tenint lloc converses amb el Govern xinès sobre comerç", ha asseverat un alt càrrec nord-americà en el marc d'un augment de la tensió entre els dos països a causa de les polítiques aranzelàries de Trump, que ha acusat Pequín de vulnerar les lleis de propietat intel·lectual.
LA SOJA CONTINUA SENT EL QUID DE LA QÜESTIÓ
Abans de l'últim anunci, legisladors nord-americans han expressat la seva inquietud respecte a l'amenaça per al sector agrícola nord-americà per la confrontació comercial amb la Xina. A més, l'Associació de la Soia Americana (ASA), que agrupa els productors de soja, ha instat la Casa Blanca a "reconsiderar" l'aranzel del 25% sobre productes xinesos que ha portat el gegant asiàtic a respondre amb mesures homologables. La Xina assumeix el 61% de les exportacions d'aquest llegum des dels EUA i és el seu primer mercat mundial, on es ven la tercera part de la producció total nord-americana.
En aquest sentit l'Associació ha expressat la seva "extrema frustració" pel que fa a l'escalada a la guerra comercial entre els EUA i la Xina i ha sol·licitat a la Casa Blanca que reconsideri les tarifes aranzelàries que han provocat aquestes represàlies per la part xinesa.
Trump no ha oblidat el lobby d'agricultors i ha especificat al seu comunicat de la passada matinada que ha donat instruccions al secretari d'Agricultura, Sonny Perdue, perquè faci servir la seva "autoritat per implementar un pla que protegeixi els grangers i els interessos de l'agricultura nord-americana.
LA XINA ASSEGURA QUE PRENDRÀ NOVES MESURES
El Ministeri de Comerç xinès ha assegurat aquest divendres que prendrà noves mesures per salvaguardar els interessos del país, si els Estats Units es manté en el seu comportament proteccionista. El Ministeri ha reiterat a través de la seva pàgina web que no vol una guerra comercial, però que no en té por d'una, i ha assegurat que el conflicte comercial ha estat provocat pels Estats Units.
Els mitjans estatals xinesos també han criticat aquest divendres l’"amenaça ridícula" de Trump. "Aquesta última intimidació reflecteix la profunda arrogància d'alguns elits nord-americans en la seva actitud cap a la Xina", ha assenyalat el diari estatal 'Global Times'.
Segons el diari, Trump ha volgut desfogar la seva ira amb una declaració "semblant a una bomba". 'Global Times' ha assegurat que si les tarifes es posen realment en pràctica i les conseqüències que això tindrà "són secundaris per a ell".
Washington va proposar aquest dimarts 50.000 milions de dòlars en aranzels sobre productes xinesos amb l'objectiu d'obligar a Pequín abordar el que els Estats Units diu que és un robatori molt arrelat de la propietat intel·lectual nord-americana i la transferència forçada de tecnologia d'empreses nord-americanes.
La Xina va respondre amb els seus propis aranzels sobre les importacions dels Estats Units en productes com soja, automòbils, whisky i productes químics.