trumpshow

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha demanat aquest dimecres als líders de les dues cambres del Congrés que tornin a la Casa Blanca divendres per mantenir noves converses destinades a posar fi al tancament parcial del govern per les disputes sobre el finançament de la seguretat fronterera, tal com ha revelat el líder republicà a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy.

McCarthy ha subratllat després d'una trobada entre els líders del Congrés amb el mandatari que Trump vol trobar una solució. "Sabem que tenim un desafiament a la frontera (amb Mèxic)", ha manifestat.

"Volem resoldre aquest assumpte. Volem garantir que obrirem aquest govern. I crec que, al capdavall, el president, després d’escoltar-ho, també vol solucionar això", ha sostingut.

Els demòcrates han dit que seguiran endavant amb els plans per celebrar una votació dijous, quan formalment es faran amb el control de la Cambra de Representants.

"Demanem al president que obri el govern", ha dit la demòcrata Nancy Pelosi, que probablement es convertirà en la presidenta de la Cambra de Representants.

Hores abans, Trump havia dit que funcionaris de Seguretat Nacional demanarien un mur a la frontera sud durant la reunió amb líders del Congrés, i alhora ha afegit que està obert a discutir una via per donar un estatus legal als immigrants coneguts com 'dreamers'.

Trump va convidar els líders demòcrates i republicans del Congrés a la Casa Blanca per a una sessió informativa sobre seguretat fronterera, durant el dotzè dia d'una paralització parcial del govern federal, que va començar davant la falta d'acord sobre l'exigència del president sobre la inclusió de 5.000 milions de dòlars per al mur en un paquet pressupostari.

Els tribunals federals han bloquejat els esforços de Trump per posar fi a un programa que protegeix de la deportació centenars de milers d'indocumentats que van ser portats als Estats Units quan eren nens i els lliura permisos de treball, una iniciativa que va començar el 2012 sota la presidència del demòcrata Barack Obama.

Després d'una reunió a la Casa Blanca diumenge, el senador republicà Lindsey Graham va dir que Trump es va mostrar obert a la seva idea d'arribar a un acord que lliuri permisos de treball per als 'dreamers' a canvi de diners per construir barreres físiques a la frontera.

El govern de Trump va demanar el novembre al Tribunal Suprem dels Estats Units que permeti que el president posi fi al programa Acció diferida per als Arribats a la Infància (DACA, per les sigles en anglès).

En aquest sentit, Trump ha recalcat durant la jornada que està segur que el Suprem li donarà la raó i que posteriorment el govern podrà aconseguir fàcilment un acord sobre els 'dreamers' i el mur.

Els demòcrates controlaran la Cambra de Representants quan el nou Congrés es reuneixi dijous. Liderats per Pelosi, buscaran aprovar un paquet de despeses en dues parts destinat a posar fi a la paralització. Però les seves perspectives són ombrívoles al Senat, on els republicans tindran majoria.

"El pla de Pelosi fracassarà perquè no finança la nostra seguretat nacional ni protegeix les famílies nord-americanes del tràfic de persones, les drogues i el crim", va dir Sanders dimarts.

Noticias relacionadas

contador