El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha assegurat que, tot i la complexitat que va portar el 2020, ha estat un any d'"èxits estratègics rellevants" i ha confirmat que l'entitat afronta el 2021 "amb una fortalesa sense igual" per invertir en creixement i augmentar la remuneració a l'accionista.
- 9,25€
- 0,26%
Així ho ha manifestat en una entrevista publicada al web corporatiu de BBVA, en què Torres Vila fa balanç del 2020 i ofereix la seva visió per al proper any. En aquest sentit, i després de la recent venda del negoci als Estats Units i la decisió del Banc Central Europeu (BCE) sobre el pagament de dividends, considera "com una opció molt interessant una recompra rellevant d'accions" per remunerar l'accionista.
Torres destaca la importància de la venda de la franquícia als Estats Units i el "gran valor" que aflora l'operació.
Segons destaca, BBVA està preparat, per tant, per "afrontar les dificultats que puguin seguir venint", però també per invertir de "forma rendible" als mercats on té lideratge i per incrementar la retribució als seus accionistes. "En el fons, és una operació que demostra el compromís de BBVA amb la generació de valor per als accionistes", resumeix Torres Vila, qui, en aquest sentit, considera "molt bona notícia" l'actualització de la recomanació del BCE al voltant dels dividends.
A partir de setembre de 2021, segons assenyala, es normalitza la política de dividends dels bancs europeus, "una cosa molt necessària". "Ja vam dir quan vam anunciar l'operació de venda dels Estats Units que contemplàvem com una opció molt interessant, addicional a la dels dividends, una recompra rellevant d'accions", assenyala. Torres Vila indica que als preus actuals de l'acció del banc segueix sent "una alternativa molt interessant de remuneració a l'accionista".
FUSION FALLIDA AMB SABADELL
El president del BBVA es refereix també als motius que van portar a acabar les negociacions amb Banc Sabadell per a una potencial fusió. "Era un bon exemple d'inversió en mercats on tenim lideratge i on podem generar valor a l'accionista. No ha sortit endavant, perquè no hem arribat a un acord en els termes econòmics", indica.
Així mateix, Torres Vila descarta ampliar la presència de l'entitat a Turquia: "La posició que tenim ara en Garanti ens permet el control, ens permet la gestió del banc, i no contemplem cap canvi" en la participació actual, que és del 49,85%.
CREIXEMENT ECONÒMIC EL 2022 A ESPANYA
D'altra banda, Torres Vila qualifica la situació econòmica i sanitària amb un adjectiu: "incerta". Si bé parla amb cert optimisme de la vacuna, també demana prudència sobre quan es produirà "la immunitat que és necessària per tornar a la normalitat". Ara, segons assenyala, "és important mantenir el rigor en l'aplicació de les mesures".
Pel que fa a l'economia, preveu "rebot" en el creixement econòmic en la segona meitat de l'any, però una recuperació desigual entre regions, on països com la Xina, els Estats Units o Turquia recuperaran el seu PIB l'any que ve, mentre que altres zones com Europa o Amèrica del Sud hauran d'esperar probablement fins al 2022.
Aquest és també el cas d'Espanya, segons assenyala. El president de BBVA posa l'accent en què el país ha de fomentar la inversió privada per generar creixement econòmic, ocupació i benestar.
En la seva opinió, per fomentar aquesta inversió s'ha de generar confiança a través de quatre vies: estabilitat institucional, predictibilitat regulatòria; un sistema fiscal que no distorsioni la presa de decisions i que sigui eficient, i mantenir els estímuls per part de les autoritats, que "han funcionat bé l'any 2020 i encara són necessaris", tant els monetaris que ha posat en marxa el BCE, com els fiscals a Espanya.
Així mateix, considera necessàries "reformes que atreguin inversió privada", en línia amb les recomanacions de la Comissió Europea. En la mateixa línia, com una cinquena recomanació destaca la necessitat de generar els "incentius que hi hagi inversió privada addicional". I això, al seu parer, "lliga bé amb els fons europeus".
Torres Vila estima que el focus en la inversió d'aquests fons al costat del capital privat s'ha de posar en diversos eixos com la sostenibilitat, el creixement inclusiu, la digitalització per modernitzar l'economia espanyola cap a la dada, i "que siguin programes de més ampli espectre que arribin a la petita i mitjana empresa, als autònoms i a les famílies". Tot això, segons indica, "sempre amb esquemes transparents, àgils i competitius en l'assignació de recursos".
Des del sector financer, Torres Vila explica que es pot amplificar els fons públics amb la capacitat financera i donar suport en l'anàlisi dels propis projectes i en la tramitació que "sigui necessària per arribar capil·larment a tots els agents econòmics". Per això, BBVA treballa ja amb les autoritats a Espanya, en el disseny de productes i solucions "que permetin que això sigui així".