Els experts ho tenen clar: tot anirà bé per a Espanya sigui com sigui el repartiment del Fons de Recuperació europeu que els líders de la UE discuteixen des d'aquest divendres. El Govern de Pedro Sánchez vol que la major part dels diners sigui a fons perdut, és a dir, que no calgui retornar-lo, però aquesta idea topa amb el rebuig de bona part dels Vint-i-set. És per això que la negociació s'espera complicada. Tot i així, segons els analistes, el nostre país en sortirà reforçat, independentment del pla que s'adopti al final.
Com? Molt senzill. Segons ha explicat aquesta setmana Gonzalo de Cadenas-Santiago, director d'anàlisi macroeconòmica i financera de Mapfre Economics en una trobada amb periodistes, "l'efecte serà molt bo en qualsevol dels casos" perquè "fins i tot si hi ha condicionalitat", i els diners arriben a canvi d'alguna cosa, creu que "seran condicions per transformar l'economia", la qual cosa al final serà una cosa positiva.
Noticia relacionada
La UE afronta la gran batalla por el Fondo de Recuperación y el futuro del bloque"Obligaria a fer aquest pas que sempre hem estat reticents a fer", el de "canviar la nostra forma de creixement", opina Cadenas-Santiago, que es mostra optimista i creu que l'efecte del Fons "serà positiu, i tindrà efectes a llarg termini" sobre l'economia espanyola.
Dels 750.000 milions d'euros que la UE preveu repartir, a Espanya n'hi tocarien, en principi, 140.500, ja que els fons es distribuiran tenint en compte els sectors més afectats per la crisi que ha provocat la pandèmia de coronavirus. I la composició de l'economia espanyola, amb un fort pes del sector serveis, que és un dels que més han patit la Covid-19, fan que el país sigui un dels més beneficiats, juntament amb Itàlia.
L'expert de Mapfre creu, no obstant això, que gràcies al suport d'Alemanya i França, entre d'altres, cosa que és "una carta al nostre favor", gran part dels diners serà a fons perdut, encara que tot dependrà de com es desenvolupi la negociació, ja que els denominats 'frugals' (Holanda, Àustria, Suècia i Dinamarca) no en són partidaris, i han expressat una ferma oposició sobre aquest tema.
Actualment s'estima que dels 140.500 milions que li correspondrien a Espanya, uns 77.324 milions arribarien a través de subvencions i la resta com a crèdits que caldria retornar. Els diners a fons perduts només tindria una condició, com recorda Berenberg: fluirà als estats membre sempre que ho necessitin, si es comprometen a millorar el creixement públic i les inversions i es promulguen reformes estructurals. "Holanda vol assegurar-se que només aquells països que realment siguin amos de les seves agendes d'inversió i reforma rebin diners", assenyala la firma alemanya d'anàlisi.
Espanya, no obstant això, insisteix que la major part sigui a fons perdut. Encara que és conscient, com ha dit Sánchez en el marc de la seva gira per Europa per reunir-se, per exemple, amb Mark Rutte (Holanda), Angela Merkel (Alemanya), Emmanuel Macron (França) o Stefan Löfven (Suècia), que "tots haurem de cedir" per arribar a un acord al juliol. Un acord que podria no arribar en aquesta cimera, atès que ja es parla de la possibilitat que se'n convoqui una altra d'extraordinària abans que acabi el mes, per donar més temps als Vint-i-set per reconciliar postures.
"FERMAMENT ARRELAT EN REFORMES ESTRUCTURALS"
Per part seva, el Banc Central Europeu (BCE) es va reunir aquest dijous i va aprofitar aquesta cita per "urgir" la UE a començar a treballar "per donar suport a la recuperació". Christine Lagarde va dir que al banc central "tenim grans esperances" que el Fons "tiri endavant i sigui de 750.000 milions d'euros", i que "tingui una bona proporció entre préstecs i subvencions".
No obstant això, la presidenta de l'organisme va avisar que el Fons de la UE "haurà d'estar fermament arrelat" a reformes estructurals. Sigui com sigui, el BCE va instar els Vint-i-set a aprovar "ràpidament" un pla de reactivació "ambiciós", encara que és conscient que "a Brussel·les les coses triguen temps i són processos que consumeixen energia".