• Renzi ha tornat a recalcar la idea de que no és un referèndum sobre la seva persona
  • El Ftse MIB ha pujat un 5% aquesta setmana
lourde-defaite-electorale-pour-matteo-renzi

Els inversors centren ja tota la seva atenció a Itàlia. Aquest diumenge se celebra allí el referèndum per a la reforma constitucional enmig del temor dels inversors però, també, amb cert minvament del pessimisme si tenim en compte que la borsa de Milà ha pujat gairebé un 5% (4,4%) des del tancament del dilluns, amb el sector bancari rebotant amb força.

"Probablement s'ha produït en els últims tres dies un fort tancament de posicions curtes, posicions que, sens dubte, es reprendran el dilluns si venç el 'no'", apunta Daniel Pingarrón, estrateg de mercats de IG Markets.

Les enquestes no oficials mostren que la distància entre els quals pensen votar 'no' a les reformes i els que les recolzen ha disminuït considerablement

Les últimes declaracions de Matteo Renzi també temperen les 'negres' previsions inicials davant l'opció més probable que guanyi el "no". El primer ministre ha insistit que el referèndum no és sobre la seva persona i ha recordat que és una oportunitat per als italians i que representa una ocasió "que no torna en 20 anys". El referèndum "no és sobre mi", ha dit el primer ministre italià aquest dijous al canal de televisió 'SkyTG24'. Davant aquest tipus de declaracions podria interpretar-se que Renzi finalment optarà per desdir-se i no abandonarà el seu càrrec a pesar que guanyi el "no". La seva permanència en el càrrec, per la qual aposten els analistes de Barclays a pesar que creuen que guanyarà el "no", assegura una certa estabilitat encara que no impedirà, en opinió d'aquests experts, que hi hagi a Itàlia eleccions anticipades en el segon o tercer trimestre de 2017.

L'altra bona notícia és que les enquestes no oficials (a Itàlia no es poden publicar enquestes electorals dues setmanes abans de la celebració de la consulta) mostren que la distància de 10 punts percentuals que reflectien les enquestes oficials, entre els partidaris de rebutjar la reforma i els que estan d'acord amb ella, s'ha estret de manera considerable. S'obren així quatre escenaris possibles com a resultat del referèndum, precisen des de Link Securities, i en tres d'ells guanyaria el "no". L'aposta principal d'aquests analistes passa per un triomf del "no" però, com Barclays, creuen que Renzi seguiria en el poder. Això sí, els experts de la companyia amb seu a Londres adverteixen que un triomf de la negativa a les reformes, amb una participació en el referèndum superior al 40%, sí podria desembocar en la dimissió de Renzi.

COBRIR-SE DAVANT EL RISC

Davant la possibilitat, considerablement elevada, que el resultat del referèndum sigui negatiu i porti amb si una forta inestabilitat a Europa, des de Link Securities aconsellen 'cobrir-se les esquenes'. "No estaria de més cobrir una mica de les carteres de cara al que pugui passar", adverteixen, i afegeixen: "Una derrota de Renzi creiem que generarà molta tensió als mercats i penalitzarà amb força al sector bancari italià".

Renzi ha tornat a desvincular el resultat del referèndum italià de la seva persona i ha recordat als italians que aquesta oportunitat "no torna en 20 anys"

Una caiguda als bancs italians arrossegarà, amb tota probabilitat, a la resta de bancs europeus, i especialment als espanyols. De fet, s'observa un evident paral·lelisme entre l'evolució d'aquesta setmana de l'índex italià Ftse MIB i de BBVA i Santander.

"Si triomfa el 'no' en el referèndum, la recapitalización de Montepaschi es podria veure alterada i, en el pitjor dels casos, podria desembocar fins i tot en la nacionalització del banc. Les ones de xoc se sentirien en tot el sector i podrien posar traves a la recapitalización de UniCredit en 2017", assenyala Alberto Chiandetti, gestor del Fidelity Funds Italy Fund.

Per Chiandetti, el referèndum italià s'ha convertit en "una moció de censura" contra el primer ministre per molt que ell insisteixi en el contrari. Aprofundeixen des de Fidelity en la idea que, si es deslliga una nova crisi política a Itàlia, no només sofriran un revés les reformes polítiques, sinó que també es reduiran dràsticament les possibilitats de resoldre completament els problemes que sofreixen els bancs italians. Davant aquest panorama, la millor opció ara no és, per descomptat, invertir en bancs italians, encara que "els actius de renda fixa italians sí són atractius als nivells actuals", precisa Alberto Chiandetti.

"Els bons corporatius emesos pels campions del sector financer nacional es beneficiaran dels esforços de recapitalització i ampliació de capital, que aniran en detriment dels accionistes, mentre que el programa de compra de bons corporatius del BCE mantindrà els tipus del deute corporatiu no financera sota control", afegeixen des de Fidelity.

contador