"Aquesta idea que estem en una línia recta cap a una recessió en algun moment de l'any que ve sembla menys probable avui", tot i els senyals i les dades econòmiques preocupants que surten d'Europa. Així ho ha assegurat el CEO del banc britànic Standard Chartered, Bill Winters, durant una entrevista a la CNBC, durant la qual ha dit que "en general, les coses se senten bé ara mateix".
Winters s'uneix així a l'opinió de Janet Yellen, per minimitzar els temors de recessió. Dilluns se li va preguntar durant la mateixa conferència si la inversió en la corba de rendiment era un senyal d'una imminent desacceleració. "La meva resposta és no, no ho veig com un senyal de recessió", va dir.
Hi pot haver signes sinistres d'una recessió, com una corba de rendiment invertida i dades econòmiques preocupants que surten d'Europa, però Winters creu que no sembla que hi hagi una recessió a l'horitzó. Aquest dimarts, a la Conferència d'Inversions Asiàtiques de Credit Suisse, celebrada a Hong Kong, Winters ha afirmat a la CNBC que "sabem que l'economia mundial s'ha desaccelerat, però hi ha senyals d'un esclat que comença a repuntar".
Janet Yellen va minimitzar els temors de recessió: "La meva resposta és no, no ho veig com un senyal de recessió"
"Hi ha senyals de la Xina, hi ha senyals d'Europa, jo diria que més tendres a Europa. Aquesta idea que estem en línia recta cap a una recessió en algun moment de l'any que ve sembla menys probable avui". I va assenyalar tres factors per recolzar la seva predicció.
"Part d'això és la Reserva Federal dels EUA (Fed), una altra part és la sensació que hi ha avenços en les discussions comercials entre els Estats Units i la Xina". A més, "probablement hem passat pel període de despalanquejament a la Xina. A la resta d'Àsia emergent, no completament, però hi ha la sensació que estem tornant a pujar", continua, referint-se als esforços de la Xina per reduir els nivells de deute. Però hi ha hagut indicis que la segona economia més gran del món ha detingut més o menys les seves mesures de despalanquejament i, en canvi, està implementant més mesures d'alleujament en un intent per apuntalar la seva economia en desacceleració.
No obstant això, la setmana passada els mercats es van mantenir al límit. Un dels indicadors de recessió més fiables del mercat, la corba de rendiment, es va invertir divendres. Una cosa que passa quan els deutes a llarg termini tenen un rendiment més baix en comparació amb els deutes a curt termini, assenyala. Una sèrie de dades econòmiques febles també van avivar els temors de recessió: l'activitat manufacturera d'Alemanya va caure al seu nivell més baix en més de sis anys el març, segons dades d’IHS Markit mentre la manufactura a l’Eurozona també va caure al seu menor nivell des de l'abril de 2013.
Per la seva banda, el banc central dels EUA va sorprendre els inversors en adoptar una postura moderada dimecres passat, no projectant més augments en els tipus d'interès aquest any i justificant la seva perspectiva més temperada a retallar les perspectives de creixement de 2019 per a la major economia del món.
FIDELITY, MÉS OPTIMISTA QUE EL MERCAT
"La nostra hipòtesi de referència és més optimista que les previsions actuals del mercat", assegura el director d'inversions en renda fixa de Fidelity International. "Encara que els EUA podria estar frenant a mesura que s'esvaeix l'efecte dels estímuls pressupostaris, l'economia segueix creixent a taxes properes a la seva tendència, mentre que el mercat laboral segueix registrant tensions i les condicions financeres s'han suavitzat considerablement aquest any", afirma.
Per la seva banda, creu que la Fed ha fet cas omís a les "bones notícies" procedents de l'economia i ha basat la seva postura de cautela en els riscos externs. "Aquest biaix expansiu podria tornar-se contra l'entitat i deixar-los poc marge de maniobra, ja que l'activitat probablement s'acceleri en el segon trimestre, cosa que se sumarà a les pressions que seguirà registrant el mercat laboral i a la millora del creixement i la inflació d'acord avanci l'any. En aquest entorn, la Fed hauria de tornar a canviar de rumb i reprendre el cicle de pujades aquest any o el 2020".
"Si ens fixem en el que el mercat espera en relació amb la Fed aquest any, la probabilitat que els tipus es retallin el 2019 és del 50%, amb una mica menys de dues pujades d'aquí a finals de 2020. Sembla, per tant, que la recessió és una preocupació estesa". "A la vista que els preus ja descompten una gran quantitat de pessimisme, preferim infraponderar el deute públic nord-americà, en què veiem poc marge perquè els tipus segueixin descendint des dels nivells actuals", conclou.