L'agència de qualificació creditícia S&P Global ha advertit que el nou govern d'Espanya pot veure "afectada" la capacitat d'acció per enfrontar reformes fiscals i econòmiques a causa de l'elevada fragmentació parlamentària.
Així, l'entitat assegura que la composició del suport parlamentari del Govern vol dir que "qualsevol dels partits de la coalició, incloent-hi els petits, podria bloquejar l'aprovació de legislació, fins i tot sobre polítiques crítiques per garantir que la relació deute-PIB segueixi una trajectòria descendent".
A més, assenyala que l'Executiu haurà de "prendre decisions difícils" respecte al pressupost del 2024, com pot ser eliminar gradualment "el costós suport fiscal anticrisi que es va introduir per primera vegada el 2022, quan va començar la guerra entre Rússia i Ucraïna".
De fet, indica S&P, el govern en funcions sortint va presentar l'octubre un projecte de pla pressupostari per al 2024 a la Comissió Europea, però "no tenia autoritat legal per finalitzar la legislació pressupostària". Tot i això, "ha optat per revaluar les pensions d'acord amb la inflació passada, cosa que resultarà costós".
Per això, apunta que situacions a atendre, com la consolidació pressupostària, una resolució del dèficit estructural del sistema de seguretat social, l'elevada desocupació formal i la implementació de reformes relacionades amb el Pla Nacional de Recuperació i Resiliència d'Espanya, es poden veure afectades per el "suport parlamentari fragmentat" que té el nou Executiu.
Respecte a la condonació de deute català acordat amb els partits independentistes, S&P diu que l'augment de deute que comporti "no tindria cap impacte a les nostres qualificacions creditícies sobiranes no sol·licitades d'Espanya (A/Estable/A-1)". Això és perquè els indicadors pressupostaris de referència es basen en el perímetre del Govern general, que ja inclou els comptes de les administracions centrals i regionals.