ep se ha desplegado una bandera de la ue sobre la fachada principal de la real casa de correos para
Comunidad de Madrid

Encara que el pla de recuperació de la Unió Europea (UE) no suposa "una unió fiscal completa", els analistes de S&P Global Ràtings consideren que "és la pròxima generació de solidaritat fiscal", la qual cosa mostra, a més, que "Europa està fent un pas més cap a una unió més estreta".

En un recent informe assenyalen que, fins ara, Europa ha respost bé a les conseqüències de la pandèmia amb una "combinació de polítiques contundent". No obstant això, "veiem el paquet com un seguit de mesures pont per mantenir l'economia a flotació".

"Europa necessita una gran quantitat d'inversió, no sols per poder recuperar-se dels revessos d'avui, ja que moltes empreses podrien quedar obsoletes ràpidament. Necessita molt més per omplir la seva bretxa d'infraestructura, els objectius del canvi climàtic i altres objectius sostenibles". Segons l'FMI, aquestes necessitats representen aproximadament el 3% del PIB europeu anualment.

"El suport de la UE ha estat clarament més coordinat i més ràpid que la seva reacció a crisis anteriors"

Així ho explica l'economista en cap d'S&P Global Ràtings EMEA, Sylvain Broyer, que afegeix que, tenint en compte la seva grandària i durada, el pla de la UE només cobrirà en part aquestes necessitats, ja que està dissenyat per ajudar els països de baixos ingressos a reduir la bretxa. "Els països d'alts ingressos amb espai fiscal han de satisfer les seves pròpies necessitats d'inversió, la qual cosa al seu torn beneficiarà la resta de la UE", afirma.

Explica també que, segons els seus càlculs, la xarxa de seguretat de la UE i el pla de recuperació representen una resposta fiscal del 9,3% del PIB de la UE, disponible durant uns quants anys i amb préstecs i garanties que comprenen la major part del suport (5% del PIB). En comparació, els estats membres han brindat suport a les seves economies per una suma del 25,5% del PIB, i el 90% comprèn préstecs, garanties i injeccions de capital.

Això sí, destaquen que la UE ha estat "molt ràpida a relaxar les seves normes pressupostàries i les normes sobre ajuda estatal a les empreses i, com a resultat, els estats membres han estat lliures de desplegar un arsenal de mesures. Finalment, el suport de la UE ha estat clarament més coordinat i més ràpid que la seva reacció a crisis anteriors".

Per primera vegada, la UE té la intenció de fer ús de la seva firma de crèdit per finançar despeses de pressupost propi per a absorbir el xoc asimètric però comú dels estats membres. Donades les diferents teles econòmiques, els estats membres s'han vist afectats de manera desigual per la pandèmia. També hi han respost de manera diferent, donat l'espai fiscal desigual. "Tots dos fets comporten el risc d'aprofundir la bretxa econòmica dins de la UE". La proposta de la Comissió Europea és transferir els guanys d'un bo emès conjuntament als estats membres més afectats per la pandèmia, de manera que aquí, la "veritable novetat, diu Broyer, és l'ús de la UE com a capacitat d'absorció d'impactes.

Noticias relacionadas

contador