dl keir starmer prime minister labour party leader speaking at lectern 5 july 2024 number 10 cc by nd 07
Number 10 / CC BY-NC-ND 2.0

La situació fiscal del Regne Unit no posarà les coses fàcils al nou govern laborista. Almenys, així ho creuen els estrategs de S&P Global, per als quals l'Executiu, encapçalat per Starmer, enfrontarà difícils concessions polítiques, igual que l'administració conservadora anterior, atesa la posició fiscal restringida del país. El sistema electoral de majoria absoluta britànic també emmascara una fragmentació electoral subjacent.

"La grandària de la majoria del nou govern al Parlament hauria de donar llibertat per avançar amb prioritats polítiques que inclouen impulsar el creixement econòmic, accelerar la construcció d'habitatges, millorar l'accés a l'atenció mèdica, reduir els costos energètics a llarg termini per als llars i enfortir la seguretat energètica", indiquen des de l'agència.

En aquest sentit, cal recordar que a les eleccions del 4 de juliol passat, el Partit Laborista va obtenir una còmoda majoria governant i actualment ocupa 411 dels 650 escons de la Cambra dels Comuns.

Pel que fa a les finances públiques, a S&P esperen que la nova administració es comprometi a reduir els dèficits pressupostaris i el deute públic com a percentatge del PIB.

"La posició fiscal del Regne Unit continua sent limitada i una debilitat per a les nostres qualificacions creditícies sobiranes 'AA' del Regne Unit. El dèficit del govern general va ser del 6% del PIB el 2023, mentre que el deute brut va estar lleugerament per sobre del 100 % del PIB, la més alta en dècades", expliquen a la qualificadora.

Això limita la capacitat del govern per finançar les seves iniciatives polítiques a través d'un endeutament net més gran, especialment atesa l'anterior resposta disruptiva del mercat a un paquet de flexibilització fiscal no finançat anunciat per l'exprimera ministra Liz Truss el setembre del 2022.

"El nou govern ha esbossat el seu compromís amb les finances públiques sostenibles amb l'objectiu d'equilibrar el pressupost actual (excloent-ne la despesa de capital) i col·locar el deute públic en un camí descendent com a percentatge del PIB per a finals del cinquè any de l'horitzó de pronòstic", afegeixen.

Alhora, subratllen que augmentar els ingressos o controlar el creixement de la despesa "probablement resulti un desafiament". Per això, preveuen que que el govern laborista mantindrà el seu compromís d'enfortir les finances públiques del Regne Unit.

"Projectem que el dèficit fiscal es reduirà al 4,5% del PIB el 2024 i es moderarà encara més al 3,2% per al 2027. Segons aquests pronòstics, el deute net del govern general arribarà a un màxim de gairebé el 100% del PIB el 2025 abans de començar a reduir-se lentament", remarquen els experts.

A parer seu, un factor clau que sustentarà l'èxit final del govern en l'estabilització de les finances públiques probablement seran els resultats de creixement del Regne Unit.

El Partit Laborista té com a objectiu diverses iniciatives per impulsar el creixement, incloent-hi la implementació d'una nova estratègia industrial, planificar reformes per facilitar l'activitat de nova construcció, incentivar les inversions i millorar la cooperació entre els sectors públic i privat, i millorar les relacions amb la Unió Europea (UE), entre d'altres.

"Encara que les vulnerabilitats fiscals persistiran a mitjà termini, les nostres qualificacions sobiranes del Regne Unit segueixen recolzades pels seus alts nivells d'ingressos, la seva economia i sector financer grans i diversificats, els seus mercats de productes i de treball desenvolupats, la fortalesa i independència dels seus institucions clau, i l'estatus de moneda de reserva de la lliura esterlina", conclouen a S&P.

contador