Bones notícies per als Estats Units. L'agència de qualificació creditícia S&P ha confirmat la nota 'AA +' sobre el deute sobirà del país i ha mantingut la seva perspectiva en estable. La qualificadora creu que les tensions comercials no tindran un impacte a curt termini sobre l'economia nord-americana.
"Tot i les grans incerteses i tensions amb els seus socis comercials a mesura que l'Administració treballa per acords comercials més justos, assumim que el patró de comerç de béns i serveis es mantindrà, en general, sense canvis, particularment en relació amb el Tractat de Lliure Comerç dels Estats Units (NAFTA)", apunta S&P al seu informe.
L'agència considera que, a causa de la "petita aportació" de les exportacions netes en el Producte Interior Brut (PIB) del país, no s'espera que les tensions per la renegociació dels acords comercials i els aranzels "colpegen significativament l'economia dels Estats Units a curt termini".
L'agència ha destacat com a motius per prendre aquesta decisió, a més, les "fortaleses creditícies dels Estats Units, la seva capacitat d'adaptació, l'àmplia flexibilitat de la seva política monetària i la singularitat de la seva condició d'emissor de la principal moneda de reserva del món".
Tot i així, l'agència ha precisat que "l'elevat deute de les administracions públiques, l'augment dels dèficits, la formulació de polítiques a curt termini i les incertesa sobre la formulació política limiten les qualificacions". De fet, S&P creu que el dèficit per compte corrent augmentarà fins al 2,9% el 2018 i fins al 3% el 2019, després de la qual cosa avançarà el 3,5% el 2021. El passat exercici, aquesta variable s'ha situat al 2,3% del producte interior brut (PIB).
En tot cas, estaria lluny del màxim del 5,8% del PIB que va marcar el 2006, però representa una pujada des del 2,1% dels anys 2013 i 2014, xifra que reflecteix la seva "feble" perspectiva fiscal, segons destaca l’agència. S&P subratlla, però, una dada optimista, ja que el canvi estructural en les exportacions de petroli i gas als Estats Units podrien tenir un impacte positiu.
L'agència considera que "l'estabilitat i la predictibilitat" de les polítiques i les institucions són "altes", si bé, el desacord entre els partits complica l'aprovació de lleis fiscals en comparació amb altres països avançats. "Tot i l'aprovació de la reforma fiscal, les perspectives per a una reforma fiscal profunda són més remotes a causa dels desafiaments de la negociació bipartidista", afegeix.
La companyia de qualificació creditícia espera que el debat sobre el finançament del Govern i l'elevació del sostre de deute es resolguin "a l'últim minut", com ha passat en anteriors ocasions.
Pel que fa a la política monetària, l'agència espera cinc pujades en taxes de 25 punts en els tipus d'interès durant aquest any i 2019 després que la Reserva Federal (Fed) comencés el "lent" procés de normalització "a mesura que les condicions econòmiques i del mercat laboral hagin millorat".