Scope Ratings eleva la valoració de Grècia, que recupera el grau d'inversió després de 13 anys. En concret, l'agència ha millorat les qualificacions d'emissor i de deute sènior no garantit a llarg termini en moneda local i estrangera del país de BB+ a BBB- i ha revisat les perspectives associades de positives a estables.
"El reforç del suport per part de les institucions europees, una trajectòria favorable del deute públic i les reformes del sector bancari han impulsat la millora del ràting. Si bé, l'elevat deute públic, els riscos polítics a llarg termini i la fragilitat del sistema bancari són alguns dels reptes", assenyalen.
Cal destacar que el deute del país estava qualificat com a bo escombraries des que va començar la seva crisi de deute el 2010.
Com expliquen, la millora de les qualificacions sobiranes a llarg termini de Grècia a un nivell de grau d'inversió de BBB reflecteix tres factors.
En primer lloc, el suport continuat de les institucions europees a Grècia, reflectint els canvis des de la crisi de la covid-19 per donar suport als Estats membres vulnerables de la zona de l'euro a través d'intervencions de política monetària i fiscal.
"Això reflecteix, des del 2020, les innovacions dels programes de compra d'actius del BCE i la relaxació dels requisits del marc de garanties que han permès l'elegibilitat dels instruments de deute sobirà grec malgrat que la qualificació del prestatari no era de grau d'inversió”.
Les mesures dels bancs centrals, juntament amb l'aprovació del Pla de Recuperació i Resiliència per a Grècia de 30.500 milions d'euros (13,7% del PIB mitjà del 2021-2026), juntament amb la possibilitat d'un nou tractament del deute a llarg termini per part dels socis europeus, demostren un suport europeu més durador més enllà de les crisis recents, recolzant la sostenibilitat del deute i creant espai fiscal perquè el Govern augmenti la inversió pública.
En segon lloc, una trajectòria constant de reducció del deute públic, recolzada per una inflació elevada, un creixement econòmic real superior al potencial, uns baixos costos mitjans dels interessos de la cartera de deute vigent i la consecució de superàvits fiscals primaris. S'espera que la ràtio deute públic/PIB de Grècia baixi fins al 160,7% el 2023, cosa que suposaria una reducció de 46 punts percentuals des del màxim assolit el 2020.
En tercer lloc, les reformes estructurals que han reduït significativament les elevades ràtios de morositat i han millorat substancialment l'estabilitat del sistema bancari, juntament amb les polítiques alineades amb el finançament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (FRR) i el marc Semestre Europeu, mobilitzen la inversió i impulsen la recuperació.
Així, la millora de la qualificació reflecteix les avaluacions actualitzades de Scope sobre Grècia a les categories de "risc econòmic intern", "risc per a les finances públiques" i "risc per a l'estabilitat financera" de la seva metodologia sobirana.
Tot i això, les qualificacions creditícies de Grècia se segueixen veient desafiades per l'elevat deute públic, que representa una vulnerabilitat a llarg termini per a les reavaluacions del risc sobirà als mercats financers. Scope consideraria crucials per a la futura trajectòria de la qualificació de Grècia noves reduccions substancials de la ràtio de deute, d'acord amb les expectatives de referència. A més, l'afebliment gradual de la forta estructura del deute, amb més costos de refinançament, juntament amb la transició gradual de la propietat pública a la privada del deute, i els terminis mitjans més curts de venciment del nou deute, reflecteixen un desafiament.
També hi ha riscos polítics a mesura que Grècia passa de dependre del crèdit condicionat del sector oficial a un finançament menys condicionat basat en el mercat, persisteix la fragilitat al sector bancari i les debilitats econòmiques estructurals, com un modest potencial de creixement a mitjà termini, una elevada taxa d'atur, un sector exterior feble i els reptes mediambientals a llarg termini constitueixen també limitacions.