• Altres, com apujar l'IRPF a les rendes altes o suprimir la desgravació dels plans de pensions, ni es contemplen
pablo iglesias sanchez reunion junio 2017 2
PSOE

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha decidit cedir a algunes de les exigències de Podem per aconseguir el seu suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). La setmana passada la formació de Pablo Iglesias llançava un document amb una sèrie de mesures que demanava que es portessin a terme per poder "plantejar-se si volgués" donar suport als comptes per al 2019. I hi ha una amb la qual l'executiu s'ha compromès ja: eliminar les SICAV.

Segons recull Expansión, que cita fonts del Ministeri d'Hisenda, el Govern està disposat a negociar aquesta petició, que va molt més enllà del que plantejava fins ara. I és que fins al moment només s'havia parlat de canviar el règim jurídic de les societats d'inversió de capital variable (SICAV), uns vehicles en què inverteixen la gran majoria de rics espanyols i que només paguen per llei un 1% en concepte d'Impost de Societats.

El 2016 Pablo Iglesias va plantejar "acabar amb les SICAV tal com les coneixem", i les seves propostes es basaven en controlar el nombre real de socis, establir un període màxim de permanència per a les plusvàlues acumulades, o exigir un percentatge de participació màxim. Així mateix, el líder de Podem va parlar d'establir un límit màxim d'aportació. No obstant això, ara vol anar més enllà i ha reclamat, directament, suprimir aquest tipus de societats.

El Govern ha decidit cedir davant aquesta posició, o almenys a plantejar-lo en les negociacions, per aconseguir el suport de Podem. Seria fer un pas més, ja que l'Executiu socialista s'ha mostrat partidari en més d'una ocasió d'analitzar canvis en el règim fiscal de què es beneficien les SICAV. I ho faria perquè necessita els vots de la formació morada per tirar endavant els pressupostos.

Per poder elaborar els comptes públics de 2019, Pedro Sánchez necessita aconseguir abans el vistiplau del Congrés dels Diputats al camí d'estabilitat. Va fallar en el primer intent (la Cambra el va tombar el passat 27 de juliol) ja que només va aconseguir el suport del PNB, i necessita, a més d’Units Podem, ERC i PDeCAT per poder aprovar aquestes xifres que són la base per elaborar el pressupost. La formació morada ja ha posat les seves cartes sobre la taula, tot i que els independentistes encara no han fet cap petició al Govern per donar-li el seu suport. Almenys cap que n’hagi transcendit.

Tot i que la croada de Podem contra les SICAV no és l'única. Des de 2016 aquestes societats estan en el punt de mira dels quatre principals partits espanyols, cosa que ha incidit en el seu nombre i en el patrimoni que gestionen. De fet, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), a finals del primer trimestre d'aquest any hi havia 2.783 SICAV, un 8,6% menys que durant el mateix període de 2017. A més, el patrimoni gestionat també s’havia reduït respecte a l'any anterior en un 5,8%, fins als 30.755 milions d'euros. I les dades també revelen que el nombre d'accionistes s'havia reduït en un 6,3% fins als 419.722.

LES LÍNIES VERMELLES DE SÁNCHEZ

El que està per veure és si l'oferiment de Sánchez de suprimir les SICAV és suficient per aconseguir el suport de Podem, ja que hi ha altres exigències de la formació morada que ni es planteja. És el cas de la pujada de l'IRPF a les rendes altes o la supressió de les deduccions als plans de pensions. Així mateix, informa Expansión, tampoc està sobre la taula derogar la Llei d'Estabilitat ni tornar a negociar la senda de dèficit amb Brussel·les, cosa que també reclama el partit morat.

Altres de les exigències contingudes al document 'Deixar enrere l'austeritat' donat a conèixer fa uns dies per Podem, com un impost a les tecnològiques, una taxa a la banca i un tipus mínim del 15% de l'Impost de societats, són projectes del govern socialista.

Noticias relacionadas

contador