ep el presidente del gobierno pedro sanchez
Pool

El president del Govern, Pedro Sánchez, conscient que els socis europeus estan "obligats" a arribar a un acord en aquesta cita històrica, ha arribat aquest divendres al Consell europeu amb "ànim" d'arribar a un consens sobre un pla de recuperació post-Covid per al qual Espanya defensarà els seus interessos nacionals.

En una declaració sense preguntes, acabat d'arribar a la seu del Consell europeu a Brussel·les, on els caps d'Estat i de Govern de la UE es citaran per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, Sánchez ha expressat que "estem davant un Consell molt important, jo diria que històric, per al conjunt de països europeus, perquè inèdita és també la situació que estem travessant".

Així, el president del Govern ha considerat que els líders estan "obligats tots a arribar a un acord", per donar una resposta als ciutadans que "estan sofrint directament" les conseqüències del coronavirus, no sols des del punt de vista sanitari, sinó també en el pla econòmic i social.

Les negociacions cara a cara arrenquen aquest divendres a primera hora, i es dóna per fet que es prolongaran tota la nit, almenys fins al dissabte, amb l'objectiu de pactar un fons de recuperació que, ha dit Sánchez, transformi les economies dels Estats membre en "economies molt més resilients, verdes, digitals, inclusives", on la cohesió territorial i social "sigui un dels seus principals objectius".

Així les coses, ha dit Sánchez, Espanya arriba a la cimera "amb l'ànim d'arribar a un acord", però també de defensar interessos nacionals en qüestions clau com la política agrícola o la manera en què es defineixi la governança del fons de recuperació, així com en "on són les polítiques en les quals s'ha de centrar aquest fons". En qualsevol cas, ha conclòs el president del Govern, es troba a Brussel·les amb "ànim constructiu" i l'objectiu que entre tots puguin arribar a un acord.

De manera similar s'ha expressat el també socialista António Costa, primer ministre portuguès, que en una altra declaració a l'arribada a la cimera ha confiat que els Vint-i-set siguin capaços de tancar "un acord ràpid aquest cap de setmana".

En opinió de Costa, la Comissió Europea va presentar una "excel·lent proposta" a partir de la qual el president de Consell, Charles Michel, ha fet un "gran esforç per acomodar els punts de vista de tots". "Ara ens correspon a nosaltres respondre a les preguntes i necessitats dels nostres ciutadans per a una recuperació verda, intel·ligent i inclusiva", ha conclòs el portuguès

Noticias relacionadas

contador