El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que el seu Executiu aprovarà l'extensió de la bonificació de 20 cèntims d'euro per litre de combustible a tots els espanyols. És la mesura que es va acordar divendres passat amb els transportistes, i que ara s'ampliarà perquè els efectes de la crisi energètica provocada per la invasió d'Ucraïna "afecta totes les famílies". S'inclourà al pla de xoc que s'aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres, i que contemplarà 16.000 milions d'ajudes directes i rebaixes fiscals per a empreses i famílies fins al 30 de juny.
"No permetrem que la guerra trunqui l'evolució positiva de l'economia espanyola", ha dit Sánchez durant la seva intervenció a la trobada 'Generació d'Oportunitats' organitzada per Europa Press en col·laboració amb McKinsey. Per això el Govern ha elaborat un pla basat en cinc eixos:
1. Mesures per ajudar les famílies, treballadors, desplaçats i ajuda humanitària.
2. Mesures per ajudar el teixit productiu i els empresaris.
3. Mesures en matèria de transports.
4. Mesures en matèria de ciberseguretat.
5. Mesures en matèria denergia.
"És un pla seriós, ambiciós, complex, perquè la crisi és asimètrica", ha destacat Sánchez, que ha confirmat que aquest pla durarà fins al 30 de juny i tindrà un "cost de 6.000 milions d'euros en ajudes directes i rebaixes" d'impostos", i de "10.000 milions en crèdits ICO per esmorteir l'impacte de la crisi sobre les famílies i les empreses". És a dir, un total de 16.000 milions.
Pel que fa al primer eix, Sánchez ha explicat que el seu Executiu està centrat en la “protecció de famílies i dels més vulnerables”. Per això, sabent que "la pujada del preu dels combustibles afecta totes les famílies", el Govern aprovarà una "bonificació mínima de 20 cèntims en cada litre fins al 30 juny. El Govern assumirà un mínim de 15 cèntims i les petrolieres un mínim de 5 cèntims", encara que el president ha reconegut que algunes (Repsol, BP o Cepsa, per exemple) ja han adoptat mesures que superen amb escreix aquesta quantitat, i per això ha mostrat el seu "agraïment".
A més, a l'àmbit laboral, el cap de l'Executiu ha explicat que s'aprovaran mesures per evitar acomiadaments i ha assegurat que les empreses podran "acudir als ERTE" que tant van ajudar durant la pandèmia.
D'altra banda, en matèria d'habitatge, i “per evitar pujades elevades, les revisions dels lloguers durant els propers mesos tindran un límit del 2%”, ha dit Sánchez. Així mateix, ha assenyalat, per ajudar famílies més desafavorides, "s'augmentarà un 15% la quantia de l'ingrés mínim vital". Sánchez també ha avançat l'extensió fins al 30 de juny de les mesures fiscals vinculades a la factura de la llum, així com la suspensió de l'impost de generació elèctrica.
EMPRESES, TRANSPORT, CIBERSEGURETAT I ENERGIA
Pel que fa a les mesures per ajudar les empreses, a més de la línia ICO esmentada, Sánchez ha afirmat que s'aprovarà una extensió del termini de venciment dels préstecs, així com un paquet d'ajudes "valorat al voltant de 362 milions d'euros per a l'agricultura i la ramaderia, i de 68 milions per a la pesca i l'aqüicultura”. A més, es prendran altres mesures per ajudar el sector industrial, l'exportador i el de la cultura, que es donaran a conèixer aquest dimarts.
Sobre el transport, el president ha recordat l'acord assolit divendres passat amb les patronals del sector, amb les quals no està d'acord la plataforma convocant de les aturades, que va decidir seguir endavant després de reunir-se amb la ministra del ram, Raquel Sánchez, present aquest dilluns a l'acte amb la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño; la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz; la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera; la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero; el ministre de Presidència, Félix Bolaños; i la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, entre d'altres.
"S'han aprovat ajudes de més de 1.000 milions d'euros, una rebaixa mínima de 20 cèntims/litre" de combustible, i un fons de 450 milions d'euros als transportistes, segons el tipus de vehicle, ha recordat Sánchez, que ha promès escurçar "de 3 mesos a 1 mes el termini de devolució de l'impost sobre hidrocarburs" i impulsar una llei perquè els transportistes treballin "amb un preu just".
Pel que fa a la ciberseguretat, el cap de l'Executiu ha anunciat un "nou pla de ciberseguretat, amb un pressupost de més de 1.000 milions d'euros", i ha afirmat que es prendran "accions per garantir-la". També es crearà un "centre d'operacions de ciberseguretat", i ha dit que la idea del seu gabinet és "enfortir la seguretat de les xarxes electròniques 5G".
Finalment, pel que fa a mesures energètiques, Sánchez ha recordat l'"excepció ibèrica" que la Comissió Europea va permetre a Espanya i Portugal, que podran aprovar "mesures excepcionals i limitades en el temps" per contenir l'escalada dels preus. Els dos països presentaran una mesura que el president s'ha mostrat "convençut" que serà aprovada per Brussel·les: la "fixació del preu de referència del gas que s'usa per a la producció d'electricitat".
Sánchez ha subratllat que aquesta mesura "no suposa subvencionar el gas, no trenca els incentius per a les renovables ni els fluxos elèctrics entre països" i permetrà a Espanya i Portugal "rebaixar significativament els preus de l'electricitat de manera immediata" sense "distorsionar" el mercat de l'electricitat d'Europa. A més, creu que la Comissió aprovarà aquesta mesura "en un termini molt breu de temps i l'endemà es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat amb efectes immediats a les factures de la llum dels ciutadans".
La idea és reduir "encara més el preu de l'electricitat" per "alleujar la ciutadania, la indústria i les empreses". Per això ha demanat a l'oposició el seu suport: "Què més ha de succeir per deixar de banda les picabaralles polítiques i sumar forces? Aquesta és la política que desplegarà el Govern. La política de la unitat, la determinació i la justícia Europa està unida en la resposta a Putin. I Espanya també ha d'estar unida", ha conclòs.