Matteo Salvini, líder de la Lliga Nord i antic vicepresident i ministre de l'Interior d'Itàlia, es postula com un dels personatges clau en els comicis del proper dia 25 al país transalpí. L'aliança d'ultradreta liderada per Giorgia Meloni i Germans d'Itàlia (Fratelli d'Itàlia), de la qual també forma part Forza italia, el partit de l'expresident Silvio Berlusconi, és la favorita per alçar-se amb la victòria a les eleccions d'aquest diumenge. Si aconseguissin formar govern, un dels temes que haurien d'aturar serà la crisi energètica que tenalla Europa, una qüestió per a la qual Salvini ha promès una subvenció estatal de 30.000 milions d'euros per limitar el cost de l'energia per a les empreses italianes de de cara a l'hivern.
"El meu problema és com garantir que les indústries italianes sobrevisquin als propers mesos amb les factures d'energia en augment. Si l'allau comença, quan arribem al govern només en podrem manejar les conseqüències", ha assenyalat en una entrevista concedida a Bloomberg a Milà, assegurant que les empreses italianes ja han començat a acomiadar els seus treballadors.
El líder ultradretà també ha explicat que la seva proposta es finançaria amb els ingressos fiscals addicionals recaptats per l'Estat a causa de la inflació més gran. "França va dissenyar recentment un topall per als preus de l'energia a nivell nacional. Nosaltres aspirem al mateix programa, per permetre que la producció industrial arribi a l'estiu", ha indicat Salvini.
A la darrera setmana, França ha anunciat que pressupostarà 16.000 milions d'euros per limitar l'increment del preu de l'energia fins a un 15% per a les llars i les petites empreses. L'Estat francès també lliurarà un xec de fins a 200 euros per a 12 milions de llars amb rendes baixes. Segons la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ha assenyalat que el preu hauria augmentat un 120% sense aquests límits. Per part seva, el titular de Finances, Bruno Le Maire, ha indicat que el cost total de les mesures per contenir els preus de l'energia serà de 45.000 milions d'euros, del qual bona part provindrà dels beneficis extraordinaris de les companyies energètiques.
Així mateix, Salvini ha instat Draghi a ampliar el dèficit pressupostari per finançar les noves mesures, abans que deixi el càrrec de primer ministre. Salvini ha promès que, si se n'atén la petició, s'abstindrà de buscar un nou augment del deute italià, una opció que preocupa els inversors. Draghi, en canvi, ha descartat la mesura proposada per l'ultradretà.
PUTIN JA NO ÉS AMIC
D'altra banda, Salvini, que va fomentar els lligams polítics amb el partit de Vladimir Putin abans de la seva invasió d'Ucraïna, ha assegurat que ha canviat d'opinió sobre el president rus i que no veu cap possibilitat de nous acords de gas amb Moscou per a Itàlia.
"La meva opinió sobre Putin sí que ha canviat enmig de la guerra, perquè quan algú comença a envair, a bombardejar, a enviar tancs a un altre país, doncs tot canvia", ha afirmat Salvini, alhora que ha afegit que la Lliga havia votat a favor de totes les sancions contra Rússia, però també va posar en dubte que aquestes mesures funcionin realment.
L'ultradretà també ha donat suport al compromís d'Itàlia amb l'OTAN, tot i que es va oposar a l'ampliació de l'Aliança, perquè l'entrada de Suècia i Finlàndia “no afavoriria la pau”, i ha qualificat la Xina com a important rival comercial. "La Xina és el nostre principal competidor, l'hem de témer perquè no és una democràcia i estan disposats a envair el mercat europeu amb els seus propis productes i béns, començant per la indústria de l'automòbil amb la nova tendència a l'electrificació", ha sentenciat.