maintenance de nord stream 1 craintes pour les stocks de gaz en europe

Rússia sembla disposada a reprendre els enviaments de gas a Europa via Nord Stream 1. El gasoducte compleix aquest divendres el tercer dia del tancament 'tècnic' decretat per Moscou per sorpresa, i malgrat els temors inicials, sembla que el Kremlin tornarà a subministrar gas per aquesta via, el principal gasoducte cap al Vell Continent. Encara que mantindrà el 20% al qual va reduir el flux al mes de juliol passat.

Segons informa Bloomberg, les dades de Gazprom mostren que els fluxos tornaran a la normalitat aquest dissabte, com estava previst. Es temia que Rússia aprofités la situació i aquest tancament per a tasques de manteniment per tallar definitivament els enviaments de gas a Europa, però sembla que finalment no serà així.

"Ens dirigim al cap de setmana sense la certesa que el gas començarà a fluir de nou a través del Nord Stream 1 demà. Les dades de la xarxa suggereixen que ho farà, però fins que el gas comenci a fluir realment, segueix sent-hi un risc", apunta Craig Erlam, analista de mercat sènior per al Regne Unit i EMEA d'Oanda.

Les ordres d'enviament, publicades per l'operador de l'oleoducte, indiquen que s'espera que els fluxos es reprenguin a partir de les 2 de la matinada, hora de Berlín, aquest dissabte. Es farà una cinquena part de la capacitat normal, el mateix nivell que abans d'aquestes tasques de manteniment. És a dir, al 20%, encara que cal destacar que les ordres no garanteixen els fluxos reals, i normalment el subministrament triga a recuperar-se fins als nivells previstos perquè una cosa és quan es comença a bombar el gas i una altra de molt diferent, quan arriba a destí.

De moment, les notícies que arriben des de Rússia suposen un alleujament per als mercats, però malgrat això persisteix el temor que es produeixin noves interrupcions durant els mesos de fred. De fet, Alemanya tem que hi hagi un altre tall en el subministrament a mitjans d'octubre, ja que l'operador rus de gas ha dit que l'única turbina que funciona a Nord Stream 1 s'ha de sotmetre a un manteniment tècnic cada 1.000 hores, és a dir, aproximadament cada 42 dies, per la qual cosa la propera revisió seria precisament a mitjans octubre.

La por d'un tall definitiu segueix molt present, i per això els països europeus segueixen fent amuntegament de gas tan ràpid com poden per arribar al més coberts possible als mesos de fred. La situació va millor del que estava previst, i és que els magatzems dels països de la UE ja es troben al 80% de capacitat, dos mesos abans del termini que es van donar els Estats membres per aconseguir aquest nivell de reserves.

TURBINES FORA DE SERVEI

Els fluxos de gas via Nord Stream 1 es van interrompre dimecres passat, 31 d'agost, perquè Moscou al·legava que calia fer comprovacions a l'única turbina que funciona ara mateix al gasoducte, i és que és la que permet el bombament cap a Europa.

Normalment, la planta utilitza sis turbines principals i dues de més petites per a les tasques de subministrament, encara que aquest estiu la major part de l'equip s'ha quedat fora de servei. Gazprom ha al·legat que es deu a les sancions internacionals després de la invasió d'Ucraïna, que han impedit el manteniment i les reparacions necessàries. De fet, una peça de recanvi que podria impulsar els lliuraments de gas s'ha quedat encallada a Alemanya després de les reparacions a Mont-real (Canadà), i ara Moscou i Berlín discuteixen sobre com permetre el retorn a Rússia sense violar les sancions imposades per la UE.

El risc de nous talls a l'hivern s'incrementa i la situació és delicada, especialment si fa fred. De moment, el consum més baix gràcies a les mesures d'estalvi energètic que han implantat els països europeus, juntament amb l'augment de les reserves de gas i el subministrament de fonts alternatives, està ajudant a compensar les retallades de Rússia.

Noticias relacionadas

contador