ep archivo   el 35 de los compradores de viviendas no ha necesitado una hipoteca un 3 mas interanual
EUROPA PRESS - Archivo

Les condicions de finançament i els preus es presenten com les pors més grans per als compradors d'habitatge. Segons Fotocasa, el 76% de particulars que han portat a terme alguna acció al mercat immobiliari a l'últim any continuen sentint gran preocupació per les dificultats que suposa adquirir un habitatge.

També destaca amb un 66% la percepció que en aquests moments el preu del lloguer fa que compensi més una hipoteca. Una percepció que ha augmentat amb el pas del temps d'acord amb l'encariment dels preus de l'arrendament.

També és ressenyable l'opinió sobre el caràcter patrimonial de l'habitatge, que continua guanyant pes, ja que cada cop més gent opina que és una bona inversió. Així ho creuen el 70% dels particulars, que li donen una puntuació de 7,5. Són xifres també superiors a les de fa dotze mesos, quan eren el 66% i 7,2 punts.

En aquest mateix sentit s'explica que puja l'opinió que un habitatge és la millor herència que pots deixar als teus fills (56% i 6,5 punts, dades també superiors al 54% i 6,4 anotades al febrer del 2023). Pel que fa al mercat del lloguer tenim dues qüestions complementàries.

D'una banda, es manté, amb una lleugera tendència a l'alça, la idea que viure de lloguer és llençar els diners. Així, es manifesten la meitat dels consultats, el mateix 50% que un any abans, amb una puntuació de 6,4 punts sobre deu. Enfront d'aquest convenciment, però, també es manté en el mateix percentatge del 44%, amb una puntuació de 6, els que creuen que la tendència del mercat és a llogar-ne més, en detriment de la compra.

També és estable la percepció sobre la proximitat d'una bombolla immobiliària (53% dels particulars), atorgant-li a aquesta qüestió els mateixos 6,6 punts que dotze mesos abans.

"Les percepcions clau que marquen la interacció dels ciutadans amb el mercat de l'habitatge són les condicions de finançament, els preus i la visió de futur sobre la propietat. Les transformacions econòmiques com les pujades de tipus d'interès i l'estabilitat financera, impacten significativament als compradors d'habitatges influint en la confiança del consumidor i afectant la seva disposició a fer inversions a llarg termini. Per això, en moments d'incertesa financera, l'habitatge guanya valor com a refugi", assenyala María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

"Un altre assumpte que concita un alt grau de coincidència en aquest col·lectiu d'actius al mercat és la proximitat a una bombolla immobiliària, una idea que des de fa anys segueix mantenint preocupats els ciutadans, encara que les dades no indiquen risc. De fet, és una idea que baixa lleument respecte a fa sis mesos", comenta.

contador