johnson-reste-hospitalise-par-mesure-de-precaution

Regne Unit ostenta el trist honor de ser el país d'Europa amb la xifra més alta de morts oficials per Covid-19, després d'haver superat aquest dimarts a Itàlia. Els morts a l'altre costat del Canal de la Mànega ja són més de 30.000, segons l'Oficina Nacional d'Estadística, i això intensifica la pressió sobre el primer ministre, Boris Johnson, perquè no afluixi amb la resposta a la crisi. El Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) s'ha reunit aquest dijous amb l'àrdua tasca d'actualitzar el seu quadre macro, que anticipa un xoc inèdit per a l'economia del país, del 14% al 2020, "el pitjor col·lapse en 300 anys", segons anticipen, en un moment en què Downing Street posa salut i economia a la balança per a configurar el seu pla de desescalada.

Les crítiques s'acarnissen amb Johnson per la seva tardana resposta a la malaltia. El ‘premier’, que va sofrir de primera mà els estralls del virus, ha propagat als quatre vents que “ja s'ha superat el pic”, contradient les estadístiques -el seu Govern estima que les defuncions no arriben a 29.000- i ignorant mètriques com les del Financial Times que donen xifres de 40.000 víctimes mortals. No obstant això, ha ajornat la revisió del seu full de ruta de sortida del confinament fins a aquest mateix dijous, i el líder conservador ha advertit que les mesures dràstiques de distanciament social poden romandre encara en vigor durant gran part del mes de maig.

Mentrestant, el BoE ha publicat la seva primera avaluació oficial de la recessió. Els membres del Comitè de Política Monetària del Banc que ara dirigeix Andrew Bailey han enviat senyals de cautela respecte al panorama econòmic. I han ofert les seves previsions basant-se en el pitjor dels escenaris: que el bloqueig de l'economia es prolongui fins a finals de juny. En aquest context, Bailey ja va apuntar que "no era inversemblant" que el PIB experimentés una contracció del 35% durant el segon trimestre, tal com va avançar l'UK Office for Budget Responsibility. No obstant això, 'La Vella Dama del Carrer Threadneedle' finalment estima que la caiguda sigui del 25% d'abril a juny, la qual cosa deixaria la caiguda anual en un 14%, enfront d'un repunt del 15% en 2021. És un escenari de recessió tècnica, basada en una previsió que la relaxació del confinament no arrenqués fins a juny

.

D'altra banda, alguns altres membres del comitè han expressat incerteses sobre si el creixement veurà un ràpid repunt des de la seva depressió actual. En particular, “existeix la preocupació que la precaució dels consumidors pugui persistir fins i tot després que s'aixequi el bloqueig”, avisa Howard Archer, economista en cap de l'EY ITEM Club.

"Si aquest és el cas, és probable que la inflació dels preus al consumidor (que l'EY ITEM Club sospita que baixi al 0,5% durant l'estiu) es quedarà molt per sota de la taxa objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra per un període més llarg, reforçant la necessitat de més estímuls monetaris”, agrega Archer. En aquest sentit, espera que el banc central anunciï a la seva reunió del 18 de juny un nou pla de compres després que ja hagi portat els tipus d'interès fins al mínim històric del 0,10% i ampliés la seva expansió quantitativa en 200.000 milions al març, que té l'aire d'esgotar-se entre finals de maig i inicis de juny. A la seva reunió de maig ha considerat que la postura actual de la política monetària "és apropiada".

"El nou pronòstic del Banc d'Anglaterra també indica el sofriment que estima per a l'economia a llarg termini com a resultat de l'impacte de Covid-19", comenta Archer. Segons les últimes estimacions publicades pel Fons Monetari Internacional (FMI), l'economia de Regne Unit registrarà una contracció del 6,5% al 2020 per la crisi del coronavirus. En els tres primers mesos de l'any, el PIB va créixer un 0,1%.

El Govern britànic ha implantat fins avui un paquet de mesures que inclou un suport fiscal de 350.000 milions de lliures per ajudar les empreses i treballadors a superar la crisi i prestacions per desocupació. Regne Unit va decretar el tancament del comerç no essencial i escoles el passat 20 de març, i les actuals condicions de confinament estan aprovades fins a aquest dijous, 7 de maig per contenir la propagació del coronavirus.

I EL BREXIT?

Per si tot això fos poc, les negociacions sobre el Brexit amb la Unió Europea (UE) segueixen en curs. El país insisteix que no buscarà una pròrroga del període de transició, que acaba al desembre de 2020, encara que encara té fins al 30 de juny per sol·licitar-ne una a Brussel·les. Els experts assenyalen que en circumstàncies normals, seria molt complicat aconseguir una acord comercial satisfactori, però que en l'escenari actual de pandèmia global és una tasca gairebé impossible. Les nombroses converses cancel·lades i posposades a causa del Covid han provocat sotragades en el procés, que s'ha alentit notablement.

“A mesura que la data de no-retorn s'aproxima, la prioritat de Johnson serà minimitzar l'impacte d'un mal acord sobre la seva marca personal i el seu llegat”, apunta 'The Guardian' en un editorial. El mitjà es pregunta si no aprofitarà el virus per camuflar un fracàs estrepitós en les negociacions amb la UE. “Encara hi ha temps per a un acord”, assenyalen els experts més optimistes. “Si totes dues parts accepten que lluny de l'‘ambiciosa, pròxima i profunda relació futura’ a la qual es va aspirar en el passat, l'acord final serà bastant feble. I, cosa que és més important, totes dues parts han d'estar obertes al compromís”, arrodoneixen.

Noticias relacionadas

contador