Els membres del Banc Central Europeu (BCE) estan més dividits que mai. Mentre que el president de l'organisme, Mario Draghi, defensa una postura més 'dovish', amb futures baixades de tipus i nous estímuls que donin suport a l'economia en un moment d'incertesa i desacceleració com l'actual, altres són més partidaris d'esperar perquè les últimes dades encara no justifiquen el "fort paquet de mesures" que s'està preparant.
En concret, els 'falcons' del BCE han donat la veu d'alarma davant la possibilitat que l'entitat opti per aprovar nous estímuls a la cita del 12 de setembre. Per això, a dues setmanes que el banc central torni a reunir-se, han deixat clar a Draghi que les perspectives encara no són prou febles com per justificar mesures més enllà de la baixada de tipus, entre elles la represa de la compra de bons.
En concret, ha estat el governador del banc central holandès, Klaas Knot, el que s'ha expressat en aquests termes, segons recull Bloomberg, encara que no l'únic, perquè Sabine Lautenschlaeger, membre del Comitè Executiu del BCE, també ha dit que s'oposa a la represa de les mesures d'alleujament quantitatiu, que en la seva opinió haurien de ser l'últim recurs de l'organisme. I això sense oblidar que fa uns dies el president del Bundesbank i membre del consell del BCE, l'alemany Jens Weidmann, va deixar clar que l'especulació sobre el gran paquet d'estímul que prepara el BCE "no fa justícia" a les últimes dades conegudes, i que en la seva opinió no era necessari, almenys per ara, posar-se més 'dovish'.
Aquests tres membres del BCE, amb fama de ser l'ala més dura, han llançat una advertència a Draghi, al qual han donat alguna cosa sobre el que reflexionar mentre prepara la propera reunió. Cal recordar que el president del Banc Central Europeu va donar a entendre, després de la trobada de juliol, que els inversors podien esperar algun tipus d'estímul per a setembre, ja que l'economia de la zona euro era "cada vegada pitjor". Una cosa que va quedar confirmat fa una setmana, després de conèixer les actes d'aquesta cita, en què el BCE alertava d'un creixement més feble del que es pensava i prometia mesures.
Els 'falcons' asseguren que la marxa de l'economia no dona suport a la postura del BCE, encara que la veritat és que aquesta dura retòrica pot considerar-se un tant contrària a les dades conegudes aquest mateix divendres. En concret, els d'inflació, que mostren que el creixement dels preus a la zona euro segueix estancat a l'1%, molt per sota del propi objectiu del banc central, de manera que podria ser la pota en la qual es recolzés Draghi per justificar els estímuls.
La divisió resideix en si el BCE només ha de retallar els tipus d'interès, al qual, per exemple, Knot es mostra obert, o si ha d'apostar per estímuls més grans. Això es deu al fet que l'economia, afectada per la recessió de la indústria manufacturera, les tensions comercials i la incertesa al voltant del Brexit, estan mostrant, de manera ocasional, alguns punts brillants, com ara la dada de confiança econòmica, que ha millorat de forma inesperada.
Però, a més, els dubtes de l'ala dura del BCE posen una altra qüestió sobre la taula, i és la de quanta potència de foc li queda al banc central per actuar. Fa uns dies, BlackRock alertava que el Banc Central Europeu, igual que el seu homòleg nord-americà, la Reserva Federal (Fed), no tindrà espai per respondre a la pròxima recessió perquè "la política monetària està gairebé esgotada". I és que, si els bancs centrals adopten nous estímuls sense que hagin arribat els problemes, tot just tindran força per enfrontar els veritables problemes quan arribin. Segons ha defensat Knot en una entrevista, "no reactivar el programa de compra d'actius també significa mantenir una mica de pols seca per l 'ocurrència de futures contingències".
QUÈ OPINA LAGARDE?
I enmig de tota aquesta disputa, la successora de Draghi des de l'1 de novembre, Christine Lagarde, ha sorprès amb les seves declaracions sobre la postura que ha d'adoptar el banc central. En una llista de respostes escrites a un qüestionari del Parlament Europeu, l'actual directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) defensa que el BCE encara no ha arribat al límit més baix dels tipus, és a dir, es mostra a favor de les taxes d'interès negatives, i diu que l'organisme té un "ampli conjunt d'eines" que pot i ha d'utilitzar per fer front a una possible recessió.