cb ray dalio sh211

El multimilionari inversor i fundador de Bridgewater Associates, Ray Dalio, ha advertit en un post a LinkedIn publicat aquest dijous que, encara que és probable que el govern nord-americà eviti el primer impagament de deute de la seva història, la manca d'una contenció efectiva del despesa augura grans problemes en el futur i anticipa un “col·lapse financer desastrós”.

"Augmentar el límit del deute de la manera com el Congrés i els presidents ho han fet repetidament, i el més probable és que ho facin aquesta vegada, significarà que no hi haurà un límit significatiu del deute. Això conduirà finalment a un col·lapse financer desastrós", alerta.

Dalio explica que això és així perquè gastar més del que un guanya i finançar-ho amb deute, “el que hem estat fent durant molt de temps, és fàcil, plaent i no és sostenible”.

Segons Ray Dalio, cal "un pla bipartidista intel·ligent. Cal reformar el sistema"

No és sostenible, continua, perquè l'augment dels actius i passius de deute més ràpid que els ingressos acaba fent impossible pagar simultàniament als prestadors-creditors un tipus d'interès real (és a dir, ajustat a la inflació) prou alt com perquè mantinguin els actius de deute sense que aquest tipus d'interès real sigui massa alt perquè els prestataris-deutors puguin fer front al servei dels deutes.

En qualsevol cas, avisa, això crea una crisi de deute que és com les corregudes (reacció en cadena) bancàries que hem estat veient, però amb els bons del govern sent el que es ven i la correguda bancària sent una correguda contra el banc central.

Dalio anuncia que ens estem apropant a aquest punt d'inflexió en què la quantitat de deute venut pel govern serà més gran que la demanda d'aquesta, cosa que podria portar el banc central a haver d'imprimir diners i comprar bons i “a una venda de bons del govern que posaria el banc central en aquesta posició insostenible que acabo de descriure”.

ALTERNATIVES

El famós inversor reconeix que no augmentar el límit de deute conduiria a un impagament i/o a la retallada d'allò bàsic per a aquells que no es poden permetre retallades, "cosa que causarà estralls financers i trastorns socials".

Què s'hauria de fer aleshores? Segons Ray Dalio, cal "un pla bipartidista intel·ligent", no només per tractar el problema del dèficit pressupostari, sinó per tractar els problemes financers, econòmics i de deute nacional del país. "Crec que cal reformar el sistema", afirma.

Dalio diu que "excloure aquesta qüestió en unes poques reunions i passar a una resposta expeditiva, com s'ha fet 78 vegades abans, no arreglarà els nostres problemes i acabarà conduint a un resultat terrible".

"Crec que una d'aquestes mesures temporals, ràpides, del tipus 'fugir endavant', com la que s'està duent a terme ara, s'hauria de produir, però hauria d'anar acompanyada d'un pla bipartidista intel·ligent que faci el temps adequat per al seu desenvolupament. Subratllo les paraules 1) intel·ligent, 2) bipartidista, 3) pla i 4) temps suficient”, remarca l'inversor.

Afegeix que els exemples recents més propers d'una cosa així van ser el pla Simpson-Bowles del 2010 i la comissió formada el 2011 després de les negociacions sobre el sostre de deute entre Obama i Boehner.

"Les dues comissions bipartidistes no van aconseguir assolir els acords necessaris sobre com reduir el dèficit i seguim tenint els mateixos problemes més d'una dècada després, només que pitjors. Aquests fracassos són dolents precedents, però no hi ha cap altre bon camí alternatiu per abordar el problema de la deute/finances que un bipartidista intel·ligent", conclou.

Noticias relacionadas

contador