- Si al final el Congrés està dividit, com s’espera, no canviarà la política econòmica
Aquest dimarts se celebren als EUA les eleccions legislatives, més conegudes com les 'midterms', i totes les enquestes coincideixen que l'escenari més probable és el de la divisió del Congrés, de manera que els demòcrates passin a controlar la Cambra de Representants i que els republicans mantinguin el Senat. Molts experts han analitzat la situació, i tots apunten que si hi ha divisió ni l'economia nord-americana ni els mercats "tenen res a témer" perquè la política econòmica no canviarà.
Així ho asseguren diverses cases d'anàlisi als informes que han publicat aquest dimarts sobre les eleccions de meitat de mandat. Per exemple, des de BlackRock remarquen que si el Congrés surt dividit d'aquesta cita a les urnes aquest resultat "podria provocar certa volatilitat als mercats a curt termini", tot i que a llarg termini els experts d'aquesta entitat veuen amb més preocupació les tensions comercials entre els EUA i la Xina perquè creuen que és "el principal factor impulsor i el major risc baixista per a l'expansió mundial".
BlackRock creu que un escenari en el qual la Cambra de Representants estigui sota el control dels demòcrates i el Senat en mans dels republicans tindria "poques implicacions al mercat per ara, a causa del baix risc de retrocessos en les retallades tributaris i en les polítiques reguladores de l'administració a curt termini". De fet, apunta, el Congrés dividit significa "immobilitat política" i històricament ha tendit a beneficiar-se’n la renda variable. Encara que en aquest cas caldrà tenir molt en compte com es desenvolupi la guerra comercial.
"Les eleccions haurien de tenir implicacions limitades per als mercats i l'economia"
Els experts de Phanteon Macroeconomics, per la seva banda, assenyalen que si les enquestes encerten i es dona la divisió, llavors el que cal esperar en matèria de política econòmica són "pocs canvis". Tal com diuen els analistes d'aquesta empresa, la conseqüència política clau de les eleccions, si surten segons les enquestes, és que el president dels EUA, Donald Trump, "haurà perdut, i els demòcrates ho diran perdedor a partir de llavors". Això, diuen, és important perquè "perdre l'aura d'invencibilitat desanima els partidaris i encoratja l'oposició", i, a més, posaria els senadors republicans que s'enfronten a la reelecció el 2020 "en un punt difícil".
I des de Danske Bank coincideixen amb aquesta anàlisi, en assegurar que si les enquestes són correctes Trump "serà incapaç d'impulsar la seva agenda política interna", encara que també consideren que als demòcrates, encara que guanyin la Cambra de Representants, els serà molt difícil "fer retrocedir la política econòmica del president, ja que Trump podria "vetar" els seus intents. Per tant, destaquen, "el resultat més probable és que no es produeixin canvis en la política econòmica, raó per la qual creiem que les eleccions haurien de tenir implicacions limitades per als mercats i l'economia".
Si el Congrés dels EUA resulta dividit, llavors és probable que Trump "se centri en la política exterior i comercial, ja que el president té més poder aquí sense l'aprovació del Congrés", destaquen els experts de Danske Bank, que també creuen que la política exterior del republicà "serà més agressiva" i "podria seguir pressionant els seus socis comercials" en nom de la política proteccionista que ha impulsat.
LES 'MIDTERMS' NO SÓN UN ESDEVENIMENT DE MERCAT
Finalment, des de Goldman Sachs recorden que històricament les 'midterms' no han estat un "esdeveniment de mercat", com sí que passa amb les presidencials dels EUA, per la qual cosa només cal esperar "modestos moviments del mercat durant el dia, independentment del resultat". Els analistes del banc nord-americà destaquen que si es compleixen les prediccions pel que fa a les eleccions, hi haurà un estímul fiscal i un creixement "lleugerament més febles", i també "poques raons per esperar una política comercial més amigable".
A més, creuen que la reacció de les borses pot ser menor a la registrada al passat, a causa de la "menor sensibilitat dels mercats a l'elevada incertesa política dels últims anys" i l'actual impuls fiscal que, assenyalen, "probablement s'esvairà durant els propers anys".
Des del punt de vista dels experts de Goldman Sachs, el major risc per als mercats es pot donar si els demòcrates guanyen la Cambra de Representants i el Senat, o si els republicans mantenen el control de les dues cambres. És a dir, si no es produeix la divisió que auguren les enquestes.