ep colegio escuela primaria infantil nino nina ninos comedor escolar 20190621141004
EUROPA PRESS - Archivo

Ja són unes quantes les zones d'Espanya a les quals aquesta setmana s'ha anunciat que tanquen els centres escolars durant almenys dues setmanes com a mesura de prevenció contra la propagació del coronavirus. Els pares, que ja s'han posat a fer malabarismes per intentar quadrar les seves obligacions laborals amb la cura dels seus fills sense classe, es fan ara una altra pregunta: retornaran els col·legis les quotes de menjador o mensuals en el cas dels que no pertanyen a l'escola pública?

La incertesa no reina només entre els progenitors. Des dels propis centres escolars reconeixen que aquestes mesures els han enxampat per sorpresa i sense temps per reaccionar, per la qual cosa de moment es troben avaluant els procediments que tenen a veure amb l'alumnat. El que molts pares es plantegen ara és si els col·legis retornaran les despeses de menjador, ja que la canalla no en farà ús durant aquests dies. També, en el cas dels col·legis privats o concertats, si se'ls descomptarà les jornades no lectives als alumnes des de l'anunci de tancar les escoles.

No hi ha cap directriu fixada, per la qual cosa dependrà d'allò que decideixi cada centre. Encara que la majoria encara no s'han pronunciat, alguns ja han començat a informar els pares que es procedirà a la devolució de la part proporcional dels serveis no prestats o que se'ls descomptarà del rebut del mes següent. En el cas dels que encara no han decidit què faran, asseguren que, quan es prengui la decisió, els pares en seran informats.

Des dels centres consultats expliquen que, en tot cas, el més probable és que es retornin les despeses que tenen a veure amb conceptes que no són la pròpia educació és sí. És a dir, les classes extraescolars o el servei de menjador. Diferent és el cas del que es coneix com el mínim d'escolarització, una despesa que no és tan clar que els pares puguin estalviar-se, ja que es paga per una espècie de reserva de plaça. Tot i així destaquen que la decisió correspondrà a cada centre.

La Comunitat de Madrid ha decidit que els programes educatius continuaran impartint-se a distància perquè els alumnes, sobretot de secundària, batxillerat i universitats, no perdin les classes, i per això els docents hauran de continuar anant als centres educatius o faran teletreball. La Conselleria d'Educació ha explicat que el personal docent, al costat de l'adreça de cada centre, buscarà la manera d'adequar les programacions didàctiques per a explicitar quins podran fer-se des de casa i les formes de presentació o lliurament d'activitats.

Per part seva, la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (CEAPA) sol·licita que mentre se suspenguin les classes es contempli la devolució de les quotes avançades de menjadors escolars o transport públic. També han reclamat ajudes socials i laborals per a facilitar a les famílies la conciliació durant els dies que els escolars no tinguin classe en comunitats com Madrid, Euskadi o La Rioja per a contenir la propagació del coronavirus.

El Govern ha anunciat que "presentarà un pla de xoc de mesures econòmiques" per fer front al coronavirus que contempla, entre altres actuacions, "ser capaços d'atendre" les famílies que han de fer-se càrrec dels seus fills davant la suspensió de les classes en algunes comunitats autònomes.

Noticias relacionadas

contador