• El barril de cru Brent ha oscil·lat el 2016 entre 27,10 i 52,86 dòlars
  • L'OPEP celebrarà al setembre una reunió informal per a intentar controlar la producció
crude oil

El preu del petroli és un dels protagonistes destacats en els mercats el 2016. La seva caiguda a principis d'any fins 27,10 $ per barril el 20 de gener passat (en el cas del barril Brent, de referència a Europa) va fer saltar totes les alarmes i va provocar fortes caigudes a les borses mundials durant el mes de gener i la primera meitat de febrer.

Quan els analistes van començar a anticipar una nova caiguda fins a nivells de 20 dòlars, el preu de l''or negre' va començar a rebotar amb força i no va deixar de fer-ho fins al mes de juny. Durant aquest període, el barril Brent es va revalorar prop del 100%, fins a marcar un nou màxim anual en 52,86 $ el passat 9 de juny. Des d'aquest moment i fins al 2 d'agost, el cru Brent va registrar una correcció del 20%, fins a 41,51 $, important zona de suport per anàlisi tècnica. No obstant això, en l'última setmana ha tornat a rebotar fins a nivells de 46 $

El preu del petroli va pujar més del 4% aquest dijous, després que el ministre d'Energia de l'Aràbia Saudita, Khalid al-Falih, assenyalés que els països membres de l'OPEP discutiran el proper mes a Algèria mesures per estabilitzar el mercat del cru si és necessari. L'OPEP es reunirà a Algèria del 26 al 28 de setembre.

Khalid al-Falih va explicar que el rècord de producció de l'Aràbia Saudita el mes passat, 10,7 milions de barrils diaris, es va deure a la major demanda dels seus clients. Segons el dirigent, la trobada informal que l'OPEP celebrarà a Algèria, durant una conferència de la indústria petroliera, serà "una oportunitat" perquè els països que formen part del càrtel i també els que no en formen part discuteixin la situació del mercat , incloses possibles accions per estabilitzar el volàtil mercat del petroli.

Malgrat aquests comentaris, l'Aràbia Saudita segueix registrant rècords de producció, a causa que el país no vol perdre quota de mercat davant altres competidors com l'Iran, que ha augmentat la seva producció després del final de les sancions imposades pel seu programa nuclear. A més de lluitar contra els productors de cru als Estats Units mitjançant la tècnica de la fracturació hidràulica, la rivalitat entre saudites i perses dins de l'OPEP i també en l'escena geopolítica de l'Orient Mitjà és un factor fonamental per explicar el moviment del petroli el 2016.

PREVISIONS PER ALS PROPERS MESOS

Reiterem la nostra previsió per al cru Brent durant el tercer trimestre de 45 dòlars el barril durant el tecer trimestre i de 50 dòlars el quart

"Els inversors han ficat més de 50.000 milions d'euros en matèries primeres aquest any, però les previsions segueixen sent febles per a la majoria de productes bàsics. Els estímuls monetaris addicionals dels bancs centrals no donaran suport a la previsió per a la demanda de matèries primeres o per als preus a mitjà termini, tot i que estímuls fiscals potser sí que ho farien", expliquen els experts de Barclays.

"L'actual cicle baixista del petroli té el potencial per augmentar la demanda de països fora de l'OCDE més que durant el primer trimestre. Un dòlar feble i menors preus dels productes refinats haurien d'impulsar la demanda de les economies emergents durant els propers sis mesos. La nostra previsió a mitjà termini mostra que l'elasticitat dels preus en països fora de l'OCDE ha augmentat. Reiterem la nostra previsió per al cru Brent durant el tercer trimestre de 45 dòlars per barril, al tecer trimestre i de 50 dòlars el quart" , assenyalen els analistes del banc britànic.

Per la seva banda, la US Energy Information Administration (EIA per les sigles en anglès), preveu en el seu últim informe d'agost que la pujada d'inventaris globals de petroli "limiti les pressions alcistes sobre els preus els pròxims mesos. En el cas del Brent, la previsió és un preu mitjà de 43 dòlars durant el primer semestre del 2016". No obstant això, l'EIA afegeix que "les variacions diàries i mensuals poden ser significatives, ja que els esdeveniments econòmics i geopolítics afecten les expectatives dels partícips en el mercat de cru".

Finalment, la International Energy Agency (IEA) assenyala que el barril Brent ha "amenaçat amb trencar a la baixa dels 40 dòlars a finals de juliol", perquè la "sobreoferta global" va afectar els preus, mentre "el creixement de la demanda es va afeblir". Sobre la producció de l'OPEP, explica que al juliol va augmentar fins 33,39 milions de barrils diaris, ja que "l'Aràbia Saudita va augmentar la seva producció a un nou rècord mentre l'Iran també va augmentar la seva. El robust bombament de cru de l'OPEP va mantenir la producció en màxims de vuit anys".

Norbert Rücker, experts en matèries primeres del banc suís Julius Baer, ​​comenta que "a mesura que el preu del petroli s'ha dirigit a 40 dòlars, han tornat a ressorgir comentaris sobre possibles retallades de producció de membres de l'OPEP". No obstant això, aquest expert considera "molt baixes" les possibilitats d'una retallada i qualifica els comentaris de l'OPEP com "una manera creativa d'elevar els preus".

Segons Norbert Rücker, "els amplis inventaris" de cru a nivell global mostren que "la sobreoferta persisteix, mentre el rebot de l'activitat dels jaciments als EUA suggereix que l'equilibri entre oferta i demanda no serà fàcil. El moment baixista i la temporada d'estiu no afavoreixen l'alça dels preus. la nostra previsió és que el cru es mantingui en nivells propers a 45 dòlars de moment".

contador