lagarde bce le nouvel instrument d achats d obligations sera encadre 20220721143656

A més de l'increment de tipus d'interès de 50 punts bàsics d'aquest dijous, el Banc Central Europeu (BCE) ha aprovat l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió (Transmission Protection Instrument, TPI), l'eina destinada a prevenir la fragmentació als mercats de deute.

Mentre que el Consell de Govern continua normalitzant la política monetària, el TPI assegurarà la transmissió fluida de l'orientació d'aquesta política a tots els països de la zona de l'euro. La unicitat de la política monetària del Consell de Govern és condició indispensable perquè el BCE pugui complir el mandat de mantenir l'estabilitat de preus.

El TPI se sumarà al conjunt d'eines del Consell de Govern, diu l'institut emissor, i "es pot activar per contrarestar dinàmiques de mercat no desitjades o desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària al conjunt de la zona del euro". El “volum de les compres en el marc del TPI dependrà de la gravetat dels riscos per a la transmissió de la política”. No s'han establert restriccions ex ante per a les compres. En salvaguardar el mecanisme de transmissió, el TPI permetrà al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat de mantenir l'estabilitat de preus.

Durant la roda de premsa posterior a la decisió del BCE, la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, ha assegurat que "tots els països (de la zona de l'euro) són elegibles per al TPI", i que està destinat a pal·liar "els riscos de tots els països de la zona euro". Això sí, aquest instrument "s'activarà en determinades circumstàncies" i quan el Consell de Govern decideixi que un país és elegible per al TPI, hi intervindrà i no hi haurà límits.

Aquests són els quatre criteris per activar el TPI:

1. Que el país compleixi els requisits fiscals de la UE, que s'hi adapti.

2. L'absència de desequilibris macroeconòmics severs.

3. Trajectòria sostenible del deute.

4. Polítiques macroeconòmiques que estiguin sota les recomanacions de les institucions europees.

Noticias relacionadas

contador