jerome powell dl fed chairman us usa bonds dollar
Federal Reserve

La Reserva Federal dels EUA (Fed) passarà d'afegir estímuls monetaris a reduir-los gradualment. Suposarà això una amenaça per a l'expansió econòmica o per al creixement dels beneficis empresarials? Des d'UBS creuen que no, ja que "no es tracta del taper tantrum de 2013, sinó d'un tapering ben comunicat", asseguren.

"La retirada dels estímuls dels bancs centrals és una conseqüència natural i positiva d'una recuperació econòmica global que continua a bon ritme, tot i que la variant delta impedeixi una plena normalització de l'activitat. No obstant això, el baix nivell de TIR dels bons a llarg termini i les característiques internes dels mercats de renda variable impliquen actualment que l'economia no està preparada per suportar ni tan sols uns ajustos modestos d'aquesta política tan acomodatícia", apunten.

No obstant això, creuen que aquesta opinió és equivocada. Expliquen que, "per si sola, la incipient retirada de l'estímul monetari nord-americà no és una amenaça per a l'expansió econòmica, ja que és probable que l'activitat es mantingui molt per sobre de la tendència el 2022. Com a tal, no representa una amenaça per al creixement dels beneficis empresarials que dona suport al moviment alcista de la renda variable".

QUAN ARRIBARÀ EL TAPERING?

Segons va anticipar el president de la Fed, Jerome Powell, després de l'última reunió sobre política monetària, el procés podria començar al novembre. El tapering serà gradual i, en tot cas, estarà vinculat a l'evolució de la situació econòmica, de manera que no es pot descartar que acabi retardant si la Fed ho considera pertinent.

"La recent alentiment del creixement de l'ocupació als EUA hauria d'impedir qualsevol sorpresa imminent de la Fed, com un anunci de reducció dels estímuls monetaris o una reducció especialment ràpida de la compra de bons. No obstant això, els avanços acumulats en matèria d'inflació i ocupació des del punt més àlgid de la pandèmia han establert les bases perquè la Fed comenci a reduir les seves compres d'actius abans que acabi l'any", afirmen en UBS.

"En la nostra opinió, és poc probable que la Fed apugi els tipus fins que la taxa d'atur estigui per sota del 4%, com a mínim, al mateix temps que es compleixin els criteris d'inflació", afegeixen. De fet, estimen que el tapering s'anunciarà a prop de finals d'aquest any i es durà a terme al llarg de 8 a 12 mesos.

Consideren que els inversors "infravaloren la fortalesa del creixement econòmic, que probablement no es vegi descarrilat pel fet que els bancs centrals s'allunyin de les polítiques extraordinàries de flexibilització". "En demostrar paciència en la retirada dels estímuls a curt termini, fins i tot quan la inflació general segueix sent elevada, el banc central nord-americà està impulsant un repunt econòmic. Al llarg del cicle, això podria permetre més pujades de tipus que si els funcionaris de la Fed actuessin de forma agressiva i preventiva. Per tant, aquesta política hauria de contribuir a augmentar la TIR dels bons amb el temps", conclouen.

contador