• Asegura que igual que la UE se ha adaptado para evitar el Brexit, podría hacerlo con Cataluña
  • El exprimer ministro escocés le recuerda que tardaron 66 años en conseguir autonomía
Carles-Puigdemont-respon-loposicio-dinvestidura_EDIIMA20160110_0271_18-560x315

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, conclou aquest divendres una gira de tres dies per Londres en els quals s'ha reunit amb el exprimer minsitro d'Escòcia, Alex Salmond, amb catalans residents a la capital britànica, a més d'oferir una conferència en un fòrum de pensament de Picadelly i passar per les oficines de Banc Sabadell. No obstant això, no ha aconseguit cap entrevista oficial, segons ABC.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, conclou aquest divendres una gira de tres dies per Londres durant els quals s'ha reunit amb l’exprimer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, amb catalans residents a la capital britànica, a més d'oferir una conferència en un fòrum de pensament de Piccadilly i passar per les oficines de Banc Sabadell. No obstant això, no ha aconseguit cap entrevista oficial, segons ABC.

Així mateix, segons La Razón, el president tenia previst ser entrevistat aquest dijous per la BBC, cosa que no ha succeït perquè, segons fonts de la Generalitat, l'atapeïda agenda de Puigdemont a Londres ho ha impedit. No obstant això, el polític català sí va poder atendre les preguntes de la cadena nord-americana CNBC.


Per la seva banda, en la reunió amb l’exprimer ministre d'Escòcia, tant aquest com el president de la Generalitat van intercanviar opinions sobre els diferents camins que han seguit Escòcia i Catalunya. Salmond mai no va ser partidari, quan manava a l’SNP, de comparar tots dos processos secessionistes, i tampoc l’és actualment. "Les circumstàncies són diferents i cadascú ha d'escollir el seu propi camí. Escòcia no és Catalunya com Catalunya no és Irlanda. No valen els consells", va assegurar aquest dijous, segons recull La Vanguardia.


A més, Salmond li va dir a Puigdemont que, enfront de les opinions a Catalunya de persones favorables al referèndum per la independència que preferirien tenir un president com David Cameron en comptes de Mariano Rajoy, assegura que no tot ha estat tan fàcil per als escocesos, informa La Vanguardia. I és que van ser ignorats "olímpicament" durant 66 anys, fins que la realitat política va obligar Londres a acceptar la votació.


REFERÈNDUM SENSE CANVIAR LA CONSTITUCIÓ


Puigdemont també ha defensat des de Londres que el fet de convocar un referèndum d'independència a Catalunya és "perfectament possible i viable" sense canviar la Constitució, ja que només es necessita voluntat política. Ho ha dit durant la conferència 'Mapping a Path Towards Catalan Independence' des del ‘think tank’ anglès Chatham House, dins del seu viatge de tres dies a la capital britànica i que finalitzarà aquest divendres.


A les portes d'unes eleccions generals en què el referèndum tornarà a ser un dels temes polèmics, Puigdemont ha assegurat que el procés sobiranista és "imparable" i manté el compromís de culminar-lo en 15 mesos. No obstant això, no tanca la porta de la consulta, encara que avisa que el Govern central ha de prendre la iniciativa: "Si l'Estat oferís un referèndum, des de Catalunya l’acceptaríem. No ens fa por votar ni tampoc el resultat. Nosaltres no el promourem".


Puigdemont ha recordat des de la capital britànica que el govern de David Cameron va avalar el referèndum escocès de 2014, cosa que no ha fet el Govern central amb Catalunya: "En el cas d'Escòcia, la resposta al conflicte polític obert va venir de Londres". El president català ha previst que un Executiu espanyol mai no respondrà a les demandes dels sobiranistes catalans, per la qual cosa la resposta a les seves demandes vindrà d'Europa, encara que no ha precisat com. "Em temo molt que en el cas català, això no serà així. La resposta no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d'Europa per la incompareixença de l'Estat espanyol", ha resolt Puigdemont.

contador