ep edificio vivienda municipal
AYUNTAMIENTO VALÈNCIA

Els preus elevats, l'escassetat d'oferta i els requisits dels propietaris són els principals problemes dels llogaters a l'hora de trobar habitatge. En concret, els preus elevats és un problema per al 70% dels llogaters i la manca d'oferta ho és per al 39%. A més, el 38% assegura que els requisits que demanen els propietaris són un obstacle i l'alt desemborsament inicial per al 37%.

Així es reflecteix en un informe elaborat per Fotocasa, en què es deprèn que per al 70% dels llogaters que han aconseguit llogar un habitatge durant els últims dotze mesos els elevats preus han suposat la principal dificultat a l'hora de trobar un habitatge en arrendament.

Però hi ha altres traves a l'hora de llogar que han guanyat protagonisme l'últim any. Una és l'escassetat d'oferta, un problema amb què asseguren topar-se el 39% dels demandants d'habitage de lloguer. A més, es tracta d'un obstacle que creix, ja que, si el 2022 n'afectava el 38%, el 2021 amb prou feines arribava al 32%.

A més, aquest any irrompen amb força dues dificultats amb què els llogaters han de fer front a l'hora de llogar. D'una banda, els requisits que imposen els propietaris de l'habitatge, com ara la fiança, el tipus de contracte, etc. Aquesta qüestió complica la cerca al 38% dels llogaters. D'altra banda, l'alt desemborsament inicial a què s'ha de fer front, que afecta el 37% dels demandants.

Per contra, una complicació que sembla anar resolent-se és la de l'estat dels habitatges, que, si el 2020 era una dificultat per al 41% dels llogaters, es va anar incrementant durant els dos anys següents fins a assolir el 46% dels arrendataris. Tot i això, el 2023 aquest obstacle ha perdut importància, rebaixant-se fins únicament el 38%, un percentatge inferior fins i tot de la dada prepandèmica.

Aquestes dificultats no afecten de la mateixa manera tots els llogaters, sinó que en funció de la seva edat o ubicació algunes s'aguditzen més o menys. En aquest sentit, els estrats més joves pateixen més pels preus. Així ho admeten el 73% dels que tenen entre 25 i 34 anys. Tot i això, per als que estan entre els 45 i els 54 anys resulta més complicada la recerca a causa de l'escassetat d'oferta. És com ho percep el 47% dels llogaters d'aquest rang consultats.

A nivell territorial, la problemàtica del preu, encara que sigui transversal a totes les comunitats autònomes, incideix més en el cas d'Andalusia i el País Valencià, totes dues amb un 74%. D'altra banda, la insuficiència d'ofertes és especialment rellevant a la Comunitat Valenciana, on arriba al 47% dels llogaters. També en aquest territori afecta especialment el problema de l'estat dels habitatges (48%), motiu que també destaca a Catalunya, amb el 44%.

"Els llogaters són el col·lectiu que més pateix la situació d'un mercat de l'arrendament en crisis de sobrepreus provocada pel desequilibri d'oferta i demanda i per la inestabilitat jurídica existent. Són el col·lectiu vulnerable que es troba amb un mercat molt compacte en què hi ha poca rotació d'inquilins, on s'allarga el procés de cerca i al qual cada cop és més difícil accedir-hi, així, la primera opció habitacional per als demandants es converteix en un desincentiu per a l'emancipació, i un retrocés a millorar el futur de la societat”, comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

contador