El Banc Central Europeu (BCE) torna a la feina el proper 14 de juny a Riga, després d'una reunió a l'abril que va donar poques pistes sobre les futures decisions del regulador. Un dels membres del Consell de Govern, Peter Praet, ha assegurat aquest dimecres que el debat sobre el final del programa de compra d'actius ('QE') serà un dels punts principals de la cita, amb la inflació de tornada al panorama de l'Eurozona.
La data en principi està estipulada al setembre, moment en què el BCE deixarà de dedicar 30.000 milions d'euros mensuals a la compra de bons. No obstant això, tot just a tres mesos de tal escenari, l'organisme que presideix Mario Draghi no ha confirmat aquest fet. La idea d'estendre les compres "més enllà" si fos necessari, continua apareixent en el missatge de l'entitat amb cada nou anunci. No obstant això, Praet sembla haver posat una mica de llum sobre l'interrogant.
"Hi ha senyals de convergència entre els nivells d'inflació i el nostre objectiu", amb l'índex subjacent de preus i els majors salaris "donant suport a la nostra confiança que la inflació arribi a un nivell menor, però proper al 2%, a mitjà termini", ha afirmat el membre del Consell. "Les menors expectatives del mercat a majors extensions dels nostres programes han estat acompanyades per expectatives de preus cada vegada més consistents", ha afegit.
El mercat pronosticava l'anunci d'aquesta decisió per al juliol, però, les últimes paraules de Praet suggereixen que tal debat es mantindrà la setmana que ve. "La setmana que ve, el Consell de Govern haurà d'analitzar si el progrés obtingut és suficient per garantir una retirada gradual de les nostres compres netes d'actius", ha assegurat l'alemany.
Després de les seves paraules, l'euro ha tocat màxims dels últims deu dies i s'intercanvia als 1,1752 dòlars. A més, les primes de risc de les grans economies del bloc estan accelerant, amb l'interès del bo espanyol a l’1,46%, pel 0,43% que ofereix el 'bund' alemany.