powelljereme

Cop de puny del president de la Reserva Federal dels EUA al mercat de les criptodivisas. Jerome Powell ha estat la primera autoritat a tractar de parar els peus al fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, i al seu Projecte Lliura. Durant la seva compareixença davant en Congrés estatunidenc per a presentar el seu informe monetari semestral, el banquer central no va escatimar en crítiques contra la iniciativa de la xarxa social presentada a la fi de juny. I les ‘criptos’ es dessagnen aquest dijous, amb caigudes de doble dígit en el bitcoin i les ‘altcoins’ més operades.

Durant la seva intervenció, en la qual també va enviar forts senyals que la retallada de tipus d'interès al juliol és un fet, va avisar a Zuckerberg que “no pot seguir endavant” amb la seva moneda de xifrat fins que no es resolguin les serioses preocupacions que aquesta suscita. El recel de les autoritats monetàries davant un projecte que posa en escac el sistema bancari i la seva mateixa essència era més que previsible. Abans de Powell, el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, havia expressat que es mostrava atent i obert a aquest desenvolupament, però sense anar més enllà.

I és que la divisa de xifrat impulsada per la xarxa social aspira a arribar on mai ho ha fet el bitcoin, és a dir, convertir-se en un mitjà de pagament real i competir directament amb els bancs en el disseny de tota mena de productes financers. L'amenaça potencial és pantagruèlica: 2.400 milions d'usuaris fan tremolar a les entitats tradicionals. Després de la publicació del fullet tècnic de la lliura de Facebook, els experts van assenyalar que dispara un complex canvi en les regles del joc, ja que "pot convertir-se en una de les majors plataformes financeres del món”.

Tota l'estructura de lliura, que veurà la llum en 2020, està dissenyada per a establir un sistema en paral·lel als diners *fiat. Facebook i altres 27 institucions, entre les quals destaquen signatures de capital de risc, organitzacions sense finalitats de lucre, signatures de criptografia, plataformes d'intercanvi i proveïdors massius de serveis de tecnologia, telecomunicacions, com Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Uber, Lyft i Vodafone, formen part de l'Associació Lliura. Amb tot, malgrat exercir de facto de "banc central" de la criptomoneda, aquesta entitat "no definirà una política monetària", sinó que la quantitat de lliura en circulació vindrà determinada exclusivament per la demanda que hi hagi en el mercat.

No obstant això, és suficient per a posar en guàrdia als salvaguardes dels diners tradicionals. "Lliura planteja moltes preocupacions serioses respecte a la privacitat, la rentada de diners, la protecció del consumidor i l'estabilitat financera”, va indicar Powell.

Els efectes d'aquestes paraules es continuen deixant notar en les monedes digitals aquest dijous. El bitcoin sofreix una depreciació d'un 12%, una nova correcció de la seva recent recuperació que apuntava a un nou ral·li. La més operada de les monedes digitals es canvia de mans en 11.380 dòlars, mentre la capitalització total del mercat no aconsegueix els 310.000 milions de dòlars. La volatilitat referma en la resta de divises criptogràfiques, amb caigudes que arriben al 20% en el cas del bitcoin cash.

No obstant això, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, aquests moviments entren dins dels paràmetres normals d'una consolidació després de l'auge del 350% des dels mínims de desembre passat. Segons Naeem Aslam, analista de Think Markets, el bitcoin pot mantenir-se en rang entre els 9.000 i els 14.000 dòlars durant un parell de setmanes més, abans que trenqui a l'alça i s'elevi fins als recents màxims en els 20.000 dòlars.

De fet, "només per sobre dels 14.000 dòlars buscarà de forma més o menys ràpida els 20.000 dòlars", assenyala José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Mentrestant, continua consolidant, en fase de reacció. De fet, sembla estar donant forma a un triangle (màxims decreixents i mínims creixents), a priori de continuïtat de tendència, La qual cosa vol dir que seguirem un temps a dalt i a baix en un rang de preus que hauria d'anar estrenyent-se fins a trencar definitivament a l'alça", agrega.

Noticias relacionadas

contador