El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, i el governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Andrew Bailey, han anticipat més pujades de tipus per lluitar contra la inflació. Així ho han manifestat durant la seva intervenció conjunta al Fòrum de Sintra, on els banquers centrals han avançat en un col·loqui que encara tenen "camí per recórrer".
El president de la Fed ha indicat que "s'acosta una política monetària més restrictiva, impulsada per un mercat laboral molt fort" i que no descartaria "noves pujades a reunions consecutives". Així, ha recordat que els membres de la Fed que decideixen sobre els tipus han estimat "dues pujades més" abans de final d'any.
En aquest sentit, Powell ha reconegut que li ha "sorprès" que la inflació hagi estat tan persistent, però que creu "que la política monetària no ha estat prou restrictiva durant el temps suficient per començar a veure'n els efectes".
Tot i això, i tot i destacar que hi ha una desinflació significativa, ha estimat que es trigarà "12 mesos o 18 mesos a arribar a l'objectiu", mentre que on "realment no hem vist gaires progressos és en la inflació de serveis". Igualment, ha previst que la inflació subjacent no se situï al 2% fins al 2025.
Lagarde, per la seva banda, ha indicat que des del BCE encara “tenim terreny per recórrer i crec que, com vaig dir anteriorment, depenem de les dades, decidirem reunió per reunió, però sabem que tenim terreny per cobrir i si la nostra base es manté, sabem que és molt probable que tornem a apujar els tipus al juliol”.
Pel que fa a la reunió del setembre, la banquera central ha optat per la prudència i ha tornat a recórrer a la mantra de "reunió a reunió" i la dependència de les dades econòmiques per prendre una decisió. "Tindrem molta més informació disponible sobre la taula", ha afegit.
Per part seva, Andrew Bailey ha insistit en el discurs dels seus homòlegs i ha ressaltat que "les dades van mostrar clars signes de persistència de la inflació. Farem el necessari perquè la inflació assoleixi l'objectiu" del 2%.
"Tenim feina a fer. Entenc les preocupacions que això comporta, però em temo que sempre dic que és un resultat pitjor si no aconseguim que la inflació torni al seu objectiu", ha remarcat.
El governador del BoE també ha subratllat que l'economia britànica ha resultat ser "més resistent" del que s'esperava inicialment.
Per contra, des del Banc Central del Japó (BoJ), Kazuo Ueda, ha assenyalat que l'organisme mantindrà la seva política monetària ultra laxa perquè encara queda recorregut perquè la inflació se situï de manera sostenible al 2%.
Alhora, ha fet referència que al ien, que aquest dimecres ha marcat mínims de 15 anys davant de l'euro, "influeixen molts factors de la política mundial".
POSSIBILITAT DE RECESSIÓ
Durant el panell de banquers centrals de Sintra ha sorgit el debat al voltant de la possibilitat que tant els EUA com la Unió Europea (UE) facin front a una recessió.
En aquest sentit, Powell i Lagarde han ressaltat que no esperen que això passi, però que és "una possibilitat".
"Hi ha una possibilitat significativa que hi hagi una recessió, no és el cas més probable, però certament és possible", ha afirmat Powell.
Per Lagarde, “si miro les xifres del PMI, particularment, no ens donen grans esperances que hi haurà una forta recuperació, i encara que el nostre punt de referència no inclou una recessió, és part del risc que existeix”. Tot i això, ha dit que "és possible que s'hagi subestimat la resistència de l'economia".
IMPACTE DE LA XINA EN EL CREIXEMENT MUNDIAL
Els banquers centrals també han dialogat sobre les febles dades econòmiques que la Xina està mostrant després de la seva reobertura i sobre el seu impacte en el creixement mundial.
Ueda ha opinat que això donarà lloc a una reubicació dels llocs de producció fora del país i que provocarà "ineficiències pertot arreu".
Powell ha remarcat la importància de la Xina i que no veu que l'economia del gegant asiàtic s'estigui alentint, més aviat al contrari, “sembla que s'està recuperant amb força”, ha matisat.
Des del costat europeu, Lagarde ha proclamat que "si s'observen les xifres del volum comercial de la Xina a molts altres països, en particular a les economies avançades, no ha canviat significativament, i per això el volum comercial continua sent significatiu".