• Dijous es publicaran noves dades d'inflació als EUA amb previsions llunyanes de l'objectiu del 2%
  • Dijous es publicaran noves dades d'inflació als EUA amb previsions llunyanes de l'objectiu del 2%
  • Diumenge se celebren les eleccions a Itàlia i s'anuncia el resultat del vot per part de l'SPD a Alemanya per a l'acord de govern
trump-penche-pour-powell-a-la-tete-de-la-fed

Discurs de Powell davant del Congrés, índex PCE a Estats Units, eleccions italianes, decisió del SPD alemany... comença una setmana que marcarà l'esdevenir dels mercats nord-americans i europeus dels propers mesos. Amb l'horitzó d'una retirada d'estímuls cada vegada més propera, el discurs del nou president de la Reserva Federal i els índexs de preus a Europa es presenten com a successos notables a l'agenda dels propers dies.

Powell compareixerà per primera vegada aquest dimarts davant el Comitè de Serveis Financers de la Casa de Representants (cambra baixa) dels Estats Units, que serà la seva primera gran cita des de la seva arribada a la direcció de la Fed a principis de febrer. Dos dies més tard, dijous, ho farà davant del Comitè Bancari del Senat. Ambdós discursos hauran de servir d'aperitiu davant les decisions que el regulador monetari prendrà en relació als tipus d'interès als pròxims mesos.

Amb la majoria del mercat apuntant març com a primer esglaó de les tres pujades de tipus que la Fed planeja per al present exercici, el president de la Fed ha de ser ferm en la seva argumentació per convèncer el Congrés de la necessitat del canvi, davant del qual diversos col·legues ja han mostrat la seva contrarietat. Dos dels membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), organisme encarregat de prendre les decisions monetàries del país, Neel Kashkari, president de la Fed a Minneapolis, i James Bullard, president de la Fed a St Louis, han reiterat en repetides ocasions el seu desacord davant d'una retirada dels estímuls, si bé, una mesura necessària, que no hauria de ser implementada mentre no s'observi una pujada estable dels preus. En qualsevol cas, cap dels dos compten enguany amb dret a vot en les decisions del Comitè, però les seves opinions podrien influir en la resta de decisors si Powell no manés un missatge clar i fort els propers dies.

Powell compareixerà dimarts davant el Congrés i dijous davant el Senat en un exercici previ a la presumible pujada de tipus al març

A més, dijous es publicarà també l'índex de preus dels consumidors dels EUA (PCE), la taxa d'inflació més seguida per la Fed, les prediccions de la qual situen tant l'índex general com el subjacent lluny de l'objectiu del 2%. En complir-se aquestes previsions, el mercat de bons podria, per fi, relaxar recuperant els seus preus, ajudant a les borses nord-americanes guanyar terreny de nou, després d'un mes de severes retallades i caigudes.

GRAN SETMANA TAMBÉ PER A EUROPA

Per la seva banda, el bloc europeu continuarà mostrant senyals del seu desenvolupament econòmic amb la publicació, tant dimarts com dimecres, de les lectures preliminars de la inflació del mes de febrer a Espanya, Alemanya, França, Itàlia i l'Eurozona.

De nou, les estimacions descarten uns resultats a prop de l'objectiu del 2% imposat pel BCE, que en cas de confirmar-se, alleujarien tant el mercat de bons com el de renda variable, ressentit durant les últimes setmanes davant la possibilitat d'una futura pujada de tipus a Europa. D'aquesta manera, i si el discurs no canvia radicalment, l'organisme presidit per Mario Draghi no tindria perquè modificar la seva línia dels últims mesos, que, ja ha advertit en repetides ocasions, només modificarà davant un repunt consistent dels preus.

A més, al panorama polític, aquest diumenge se celebraran les eleccions a Itàlia, amb previsions de resultats no concloents que podrien dificultar la formació 'a priori' de govern. Així mateix, el mateix dia s'anunciarà la decisió de la militància del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) per donar suport al pacte de govern amb el partit conservador de la cancellera Angela Merkel a Alemanya.

Noticias relacionadas

contador