Els governs de Polònia i Hongria han presentat sengles recursos davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en contra de 'mecanisme que condiciona els fons europeus al respecte de l'Estat de Dret. Ho han fet en entendre que aquest reglament no té base jurídica i interfereix en competències que són pròpies dels Estats membre.
Hongria i Polònia ja van ser els principals detractors d'aquest mecanisme, que preveu la suspensió dels ajuts si la Comissió Europea detecta vulneracions dels principis de l'Estat de dret que puguin afectar els interessos financers del bloc. Van amenaçar amb vetar l'aprovació, encara que finalment els dos governs van cedir després d'arribar a un compromís amb la resta de socis comunitaris per a la no aplicació temporal del mecanisme. Ara, però, han optat per portar les seves discrepàncies davant el TJUE, tal com ha confirmat el mateix tribunal aquest dijous.
"Hongria i Polònia interposen accions davant el TJUE contra el mecanisme de condicionalitat sobre l'Estat de dret dels pagaments de la UE", ha escrit la cort comunitària, amb seu a Luxemburg, al seu perfil de Twitter.
El portaveu del govern polonès, Piotr Müller, ha insistit que la suspensió dels fons només pot arribar en casos objectius, prenent com a referència bàsicament dades econòmiques. Varsòvia considera que la Unió Europea no té competències per definir què s'entén per Estat de Dret, i també insisteix que qualsevol decisió que prengui com a referència aquest concepte seria per tant "discrecional", segons recull l'agència de notícies PAP.
A més, Polònia creu que Brussel·les, amb aquesta condició, està "incomplint els Tractats europeus". Segons ha dit el portaveu polonès, i recull Efe, aquest tipus de mecanismes "interfereixen amb les competències dels Estats membres i violen la legislació de la Unió Europea".
Hongria, per la seva banda, s'ha sumat posteriorment a aquest recurs.