crude oil

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) es reunirà el proper mes de juny, però sembla improbable que el càrtel consensuï una retallada de la producció malgrat l'interès d'alguns socis.

Aquest dimarts, el cru cotitza amb pèrdues. Cap a les 16.30 hores el barril tipus Brent, de referència a Europa, cau un 0,63%, fins a 36,34 dòlars. Per la seva banda, el West Texas baixa un 0,7%, fins a 33,5 dòlars.

Segons Reuters, fonts de l'organització apunten que és improbable una reducció de l'oferta encara que els preus continuïn extremadament baixos, ja que països amb molt de pes a l'OPEP com l’Aràbia Saudita abans volen posar a prova el compromís de Rússia, el principal productor aliè al càrtel sense comptar-hi els Estats Units, amb l'acord de congelar la producció a què van arribar tots dos països juntament amb Qatar i Veneçuela el mes passat.

Així mateix, els delegats del grup volen analitzar quin és l'impacte de l'increment de les exportacions de l'Iran després que al gener els Estats Units i la Unió Europea aixequessin l'embargament de petroli iranià vigent des del 2012 en el marc de les sancions pel seu programa nuclear.

ESTABILITZAR EL MERCAT

L’Aràbia Saudita va emetre aquest dilluns un document en què assegura que el regne mantindrà la seva inversió en el sector energètic i que mantindrà la seva capacitat de producció, amb la qual cosa ajudarà a cobrir qualsevol possible augment addicional de la demanda i farà front a qualsevol interrupció eventual en el subministrament global de cru.

«El regne busca aconseguir l'estabilitat en els mercats petroliers, i sempre continuarà en contacte amb els principals productors en un intent per limitar la volatilitat; a més, dóna la benvinguda a qualsevol acció en cooperació», diu el document de l'Aràbia Saudita, del qual es fa ressò Reuters i en el qual l'Executiu convida altres països a treballar conjuntament per evitar els moviments abruptes dels preus d’aquestes últimes setmanes.

CAP ON VA EL PETROLI?

«Si observem el gràfic setmanal del petroli, podem veure que en la setmana en curs podria acabar de confirmar-se la superació de la important resistència que presenta en el nivell de 36,25 dòlars (últim màxim decreixent)», explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «I és que caldria retrocedir a nivells de l'abril del 2015 per observar un moviment similar a l'actual en la sèrie de preus de l’“or negre”. Evidentment, i tot i que sembla que alguna cosa podria estar canviant, encara no tenim figura de volta en els preus del cru», afegeix.

L'expert assenyala que «tan sols es tractaria de la superació de la resistència que presenta en l'últim màxim decreixent i que, per tant, suposa que tinguem un primer màxim creixent, cosa que no veiem des de fa molt de temps».

«Però com sempre ens agrada recordar, per alguna banda cal començar. Igual que una caiguda comença per una correcció sense importància, un canvi de tendència cap a una d’alcista començarà, arribat el moment, per un simple rebot. Després de superar la resistència de 36,25 dòlars, es pot dir que no observem cap resistència fins a la zona d’aproximadament 42 dòlars», conclou l'expert.

PUTIN APOSTA PER MESURES MÉS RADICALS PER ELEVAR ELS PREUS

Per la seva banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha assenyalat que hi ha mesures «més radicals» per elevar els preus, a més de congelar la producció de cru en els nivells actuals, segons ha informat Reuters, que al seu torn ha citat l'agència de notícies Interfax.

Ara bé, de moment, Putin ha anunciat que les companyies petrolieres russes han acordat no augmentar la producció de petroli aquest 2016, en línia amb el pacte a què van arribar Rússia, l’Aràbia Saudita, Qatar i Veneçuela.

contador