ep archivo   un camarero sirve varios cafes en una cafeteria de vitoria el sector servicios saca a
Iñaki Berasaluce - Europa Press - Archivo

L'activitat comercial a Espanya ha registrat un creixement marginal a l'agost, segons l'índex PMI que elabora S&P Global. El sector serveis es va continuar expandint al vuitè mes de l'any, però "el ritme de creixement va ser lleu, ja que les empreses van experimentar una caiguda de les noves comandes per primera vegada des de principis d'any".

A més, el creixement de l'ocupació també gairebé es va estancar, mentre que la confiança en el futur es va mantenir històricament feble malgrat haver millorat des del juliol.

El creixement de l'activitat "es va veure afecte per una modesta caiguda de les noves comandes, que van registrar la primera contracció des del gener passat". En concret, les empreses han parlat d'un entorn de mercat "cada cop més desafiador, caracteritzat per una alta inflació i una incertesa econòmica".

Les empreses també han observat, segons el PMI, que les vendes tant al país com a l'estranger van ser més baixes: les noves comandes d'exportació van caure per segon mes consecutiu i a un ritme més pronunciat que el registrat per a les noves comandes en general.

Segons les dades facilitades per S&P Global, els preus han mostrat nivells continus d'inflació elevada per als costos operatius, però "enmig d'unes condicions econòmiques cada cop més desafiadores, tant els preus pagats pels insums com els preus cobrats van augmentar a taxes més lentes".

El PMI destaca que l'elevada inflació dels costos "ha estat una característica destacada de l'estudi durant els darrers mesos, i una vegada més a l'agost les empreses enquestades van informar d'un augment considerable de les despeses operatives". Els combustibles, l'energia i els salaris van continuar sent les principals fonts de preus més alts, que en general van augmentar a l'agost per vint-i-setè mes consecutiu.

No obstant això, la taxa d'inflació va mantenir la tendència recent a la baixa i va caure al nivell més baix des de l'octubre de l'any passat. Tot i que les empreses del sector serveis "continuen preocupades per l'augment dels preus, en particular els impactes negatius en el poder adquisitiu i l'estabilitat econòmica en general i, en conseqüència, la consternació per la inflació va ser un dels factors principals que va llastar la confiança a l'agost", destaca l'estudi.

Tot i això, el sentiment va millorar en comparació amb juliol, i algunes empreses esperen un clima empresarial més favorable en el termini de dotze mesos. Segons S&P Global, el repunt de la confiança pot explicar la "continua contractació de personal neta de les empreses a l'agost, encara que el creixement en general dels nivells de dotació de personal va ser el més baix registrat a l'actual seqüència de disset mesos de creació de feina".

Segons les empreses enquestades per elaborar el PMI, la caiguda de les noves comandes va afectar l'activitat de contractació. Les empreses es van poder mantenir còmodament al corrent de les càrregues de treball, ja que les comandes pendents van caure per primera vegada en set mesos.

Paul Smith, director econòmic de S&P Global Market Intelligence, ha assenyalat que "l'economia d'Espanya es va encaminar cap a l'estancament a l'agost, ja que el sector serveis va seguir la tendència del sector manufacturer en registrar només un creixement marginal. L'alta inflació i la inestabilitat general del mercat novament van dominar els informes de les empreses sobre la seva situació actual, i els temors que aquest factor continuï impactant negativament els clients durant els propers mesos se suma a la preocupació que l'economia es dirigeix ​​cap a un hivern de desafiaments i una possible recessió. De fet, els volums de noves comandes ja s'han tornat negatives i, en conseqüència, el creixement de la contractació de personal s'està alentint”.

Segons la seva opinió, "potser constitueixi un raig d'esperança que les tendències dels preus mostren una millora relativa a mesura que un entorn de demanda més feble redueix algunes pressions inflacionistes. No obstant, les taxes d'inflació dels preus pagats i dels preus cobrats, tot i tornar a disminuir, continuen sent elevades i continuen molt per sobre de les pautes històriques”.

SECTOR PRIVAT: CREIXEMENT MÉS FEBLE EN SET MESOS

L'economia del sector privat d'Espanya es va encaminar cap a l'estancament a l'agost, i tant el sector manufacturer com el de serveis van registrar només un creixement marginal al mes. L'Índex Compost d'Activitat Total va caure a 50,5 a l'agost, per sota de 52,7 registrat al juliol, i va assolir la lectura més baixa des del gener passat, destaca el PMI.

El creixement es va veure afectat per una modesta caiguda de les noves comandes rebudes. Es van observar caigudes simultànies de les noves comandes als dos sectors, la primera vegada que això passa des de principis de 2021. En conseqüència, les comandes pendents de realització es van reduir per segon mes consecutiu, encara que només modestament. El creixement de l'ocupació es va mantenir, encara que només lleument i en el grau més feble en l'actual seqüència de disset mesos de creixement.

La inflació dels costos es va mantenir alta a l'agost, encara que es va atenuar tant al sector manufacturer com al sector serveis, portant la taxa composta fins al nivell més baix des del setembre del 2021. Es va observar una tendència similar per a les tarifes cobrades.

Noticias relacionadas

contador