- El BdE projectava una alça del PIB del 0,8% durant el primer trimestre i revisava a l'alça les seves projeccions per als propers tres anys
- Els indicadors relatius a l'activitat i el comerç mundial també apunten a un comportament més expansiu dels mercats exteriors
L'economia espanyola va créixer un 0,8% entre gener i març, una dècima més que durant els dos últims trimestres, i va mantenir la taxa interanual al 3%, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
La taxa trimestral del 0,8% coincideix amb l'estimació realitzada pel Banc d'Espanya i pràcticament amb les previsions del Govern, que estimava que el primer trimestre finalitzaria amb un creixement del PIB d'almenys el 0,7%. Aquestes dades de l'INE són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 25 de maig.
La taxa interanual, per la seva banda, es va mantenir al 3% durant el primer trimestre, la mateixa taxa que durant el quart trimestre de 2016
Amb el creixement del 0,8% registrat entre gener i març s'acumulen ja catorze trimestres d'avanços. Durant els dos primers trimestres de l'any passat l'economia espanyola va créixer també un 0,8%, mentre que durant la segona meitat de l'exercici ho va fer a un ritme trimestral del 0,7%, una dècima menys. La taxa interanual, per la seva banda, es va mantenir al 3% durant el primer trimestre, la mateixa taxa que durant el quart trimestre de 2016 i amb ella s'acumulen ja tretze trimestres en positiu.
REVISIÓ A L'ALÇA DEL GOVERN I DEL BANC D'ESPANYA
Al seu últim informe de previsions, el Banc d'Espanya projectava una alça del PIB del 0,8% durant el primer trimestre i revisava a l'alça les seves projeccions per als propers tres anys, fins a situar el creixement del PIB al 2,8% per aquest any, el 2,3% per 2018 i el 2,1% per 2019. D'aquesta manera, el Banc d'Espanya s'elevava tres dècimes l'estimació de PIB per a aquest any, dues dècimes la previsió per 2018 i una dècima, la de 2019 .
Per 2017, el creixement que preveu l'organisme és superior a una dècima en l'estimació del Govern, que al Programa d'Estabilitat que remetrà avui mateix a Brussel·les revisa a l'alça, des del 2,5% al 2,7%, la previsió de creixement del PIB per a aquest any. El Programa d'Estabilitat Pressupostària d'Espanya per al període 2017-2020, que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres, inclou a més la previsió d'un creixement mitjà del PIB del 2,5% fins al 2020, al costat d'una "intensa" creació d'ocupació .
LA DEMANDA NACIONAL SEGUIRÀ ESTIRANT EL PIB
Els indicadors relatius a l'activitat i el comerç mundial també apunten a un comportament més expansiu dels mercats exteriors
El Banc d'Espanya subratllava al seu informe de previsions que la revisió a l'alça del creixement es devia al fet que l'economia espanyola ha mostrat durant els mesos inicials de 2017 un comportament més favorable del estimat, amb una alça del PIB i de l'ocupació del 0, 8% en taxes intertrimestrals. A més, destacava que els indicadors relatius a l'activitat i el comerç mundial també apunten a un comportament més expansiu dels mercats exteriors, el que anticipa una millora encara més gran de les exportacions.
Per components, el Banc d'Espanya espera que l'avanç del PIB segueixi recolzat en la demanda nacional, que creixerà un 2,3% aquest any i s'anirà desaccelerant al llarg de 2018 (+ 2%) i 2019 (+1,9 %), mentre que la demanda exterior neta seguirà contribuint durant els tres anys de la projecció, amb una contribució positiva de cinc dècimes aquest any, tres el 2018 i dos en 2019. Dins de la demanda interna, el Banc d'Espanya estima que el consum privat creixerà entre el 2,4% aquest any i l’1,5% el 2019, molt per sota del 3,2% de 2016, a causa de la caiguda de les rendes del treball pel repunt inflacionista, si bé, el reduït nivell de tipus i la "fortalesa" de la creació d'ocupació faran que segueixi registrant creixements.
La inversió en béns d'equip, per la seva banda, es moderarà al 3,1% aquest any (des del 5% el 2016), però repuntarà per sobre del 5% el 2018 i 2019. El Banc d'Espanya indica que la caiguda “transitòria "de la inversió aquest any estarà motivada per l'alça de l'impost sobre societats, que tindrà un impacte" negatiu" en els fluxos de caixa de les empreses.