estrategias de ahorro cuando el ipc 1024x631

Lletres del Tresor, comptes d'estalvi, dipòsits a termini, deute públic, criptomonedes, derivats... Aquestes són les quatre inversions més segures per al petit estalviador, segons l'OCU.

Com detalla l'Organització de Consumidors i Usuaris, entre els productes més segurs en destaquen quatre. En primer lloc, les Lletres del Tresor, amb un interès garantit per endavant a 3, 6, 9 o 12 mesos. Amb el suport de l'Estat i la rendibilitat afí als tipus d'interès oficials de la zona de l'euro. Tot i que el seu interès està caient: la darrera subhasta de lletres a 12 mesos, per exemple, oferia un interès brut del 3,3%.

En segon lloc, els comptes destalvi. Diners sempre disponibles, però la seva rendibilitat varia a voluntat del banc. El seu únic risc és que el banc faci fallida, cas en què el Fons de Garantia de Dipòsits prestaria la seva cobertura fins a un màxim de 100.000. Les més interessants ofereixen un 3,7% d'interès anual.

En tercer lloc, els dipòsits a termini. Asseguren un rendiment conegut, a un termini també conegut. No tenen obligació de permetre la cancel·lació anticipada, i els que ho fan solen castigar-la amb la pèrdua dels interessos generats fins ara. Mateix risc i garanties que els comptes. Els millors superen el 3% dinterès anual.

Finalment, el deute públic. A Espanya, el Tresor emet bons a 3 i 5 anys i obligacions a 10, 15, 30 i 50 anys. El capital es rep al venciment i mentre es cobra l'interès periòdic. Això sí, si cal vendre abans del termini de venciment, podria tenir pèrdues. Els interessos? Les obligacions a 10 anys, per exemple, ofereixen un rendiment que ronda el 3,4% anual

Els segueixen una altra llarga llista de productes d'inversió, sovint interessants, però més exposats a curt termini als alts i baixos del mercat.

Per contra, alguns productes es mouen en una zona d'alt risc i convé evitar-los o almenys conèixer-los bé abans de contractar-los. Són els derivats. El seu valor depèn de l'evolució del preu d'un altre actiu anomenat subjacent, que pot ser un índex borsari, accions, renda fixa, divises, matèries primeres, tipus d'interès, etc. De vegades estan poc regulats, pateixen grans alts i baixos, no sempre explicables, i poden fer perdre molts més diners de l'invertit.

També les criptomonedes. Són actius digitals que no equivalen a una divisa, ja que no són acceptades universalment. Es compren i es venen al preu que marca la fe dipositada pels inversors. Són molt volàtils, no tenen respatller i el seu risc és extremadament elevat.

contador