comprar-casa_0

Les parelles amb fills han rebaixat la interacció amb el mercat de la compra d'habitatge en un -14%. Així, el conjunt de parelles sense fills (PSH) el 2023 van representar el 28% del total de la demanda d'habitatge (un 30% el 2022) mentre que el grup de parelles amb fills (PCH) van suposar el 2023 el 31% del total de demanda (un 36% el 2022), segons les dades recollides a l'informe “Experiència en compravenda el 2023”, elaborat per Fotocasa Research.

Aquestes xifres, expliquen, són un reflex de la realitat actual en què el percentatge d'espanyols que busquen habitatge en parella continuen representant la majoria dels compradors a Espanya. En concret, si se sumen els que tenen fills i els que no, representen el 59% dels demandants d'habitatge per comprar.

En canvi, és destacable que els solters que busquen comprar habitatge s'han incrementat un 23% en representar el 16% del total de demandants el 2023 mentre que el 2022 van suposar el 13%.

María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, ha assenyalat que “no sorprèn que les persones en parella representin la majoria dels compradors de vivenda. Per qüestions de cicle vital, la llar encarna una forma d'unió on desenvolupar les vides en comú”.

"No obstant, la compra en parella també té beneficis a l'hora del desemborsament inicial del capital o de minimitzar el risc davant les entitats bancàries. Tot i així, les dades reflecteixen que les condicions sociològiques de la població es van transformant i mudant cap a una tendència clara: cada vegada més persones viuen soles a casa, per la qual cosa es converteixen en propietaris en solitari", ha conclòs.

MERCAT DEL LLOGUER

Dins el mercat del lloguer, l'any 2023 el 28% dels demandants d'habitatge de lloguer ho van fer en parella i el 21% ho van fer en parella i amb fills. Això representa el 49% del total de la demanda d'habitatge de lloguer.

Igual que passa al mercat de compravenda, baixen dos punts les parelles sense fills que buscaven lloguer (eren el 30% el 2022 i ara el 28%) i es manté estable el percentatge de parelles amb fills que han buscat lloguer (un 21 % tant el 2023 com el 2022).

contador