ep archivo   el presidente del gobierno pedro sanchez 20240112115904
Pool / Dani Duch - Archivo

El president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha subratllat aquest dimarts la necessitat de "definir un nou paradigma de prosperitat" durant la seva intervenció al Fòrum de Davos, en què ha assenyalat que el creixement econòmic ha de ser compatible amb més prosperitat per als ciutadans.

En aquest sentit, Sánchez ha assegurat que l'objectiu dels països ha de passar per "combinar creixement econòmic amb sostenibilitat", i sobre aquest aspecte ha posat com a exemple el comportament de l'economia espanyola, que segons el seu criteri ha demostrat que "és possible crear riquesa i millorar les condicions dels treballadors alhora”.

"La competitivitat econòmica i la prosperitat de la gent no són incompatibles", ha manifestat, i ha afegit que "aquest nou model de prosperitat necessita incrementar la participació del sector privat".

El president espanyol ha requerit la cooperació dels empresaris, als quals ha reclamat col·laboració amb el sector públic per aconseguir "donar-li a la gent una millor vida", i ha instat el sector privat que no incorpori en les seves decisions "els vells postulats liberals", que "han resultat ser falsos".

"Hem après per la nostra experiència que hi ha un cercle virtuós entre creixement i distribució del creixement", ha afegit.

Sánchez ha assegurat que Espanya està oberta a l'arribada de noves companyies, especialment aquelles enfocades a “progressar a través de la innovació, el talent i una energia barata”.

EL PAPER DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Sánchez ha aprofitat la seva intervenció per demanar també una governança més robusta en el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA). El mandatari s'ha definit com "un gran creient del progrés científic", i ha defensat que la IA pot generar "inimaginables nivells de benestar" per a la ciutadania si es fa servir de manera adequada.

Tot i això, ha alertat que "el perill és real" al voltant d'aquesta tecnologia, per la qual cosa ha assegurat que "avui més que mai el món necessita una governança global de la digitalització".

"La majoria dels ciutadans pensa que la intel·ligència artificial destruirà els treballs i augmentarà la distància entre rics i pobres. Hem de prestar més atenció a les preocupacions dels nostres treballadors i joves", ha reclamat.

LA SITUACIÓ GEOPOLÍTICA

Sánchez ha analitzat també la situació dels principals conflictes geopolítics, com les guerres a Ucraïna o l'Orient Mitjà, on s'està definint "l'estabilitat futura del món".

El mandatari ha mostrat el seu suport a Ucraïna i també a Gaza, i ha tornat a reiterar que la millor solució per a l'escalada de violència a Orient passa per reconèixer la coexistència de dos Estats, Palestina i Israel, que convisquin "en pau i seguretat".

Tot i això, ha reconegut que Israel té el "legítim dret" a defensar-se d'un "atac terrorista vil i monstruós", encara que ha de "respectar el dret internacional".

contador