lagarde septiembre

El Banc Central Europeu (BCE) ha apujat els tipus d'interès 25 punts bàsics sobre la base de les perspectives d'inflació més grans. Tot i això, l'organisme ha anticipat que s'han assolit uns nivells que "mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran de forma substancial a la tornada de la inflació a l'objectiu". Per això, els experts interpreten que es tracta d'una alça dovish.

"La pujada del BCE és 'dovish' i serà l'última d'aquest cicle", afirmen des de Pantheon Macroeconomics. "El canvi en el llenguatge suggereix que aquest és el darrer augment en aquest cicle d'ajust, coincidint amb les nostres expectatives", afegeixen.

Una opinió compartida amb Neil Wilson, analista en cap de Markets.com, que també estima que "el comunicat del BCE és un senyal clar i deliberat al mercat que ja està tot fet i que s'ha aconseguit el pic en les pujades de tipus".

La decisió del BCE ha estat en línia amb el que estima la majoria del consens de mercat i "si bé encara hi ha riscos d'alça, el Banc Central Europeu, en la seva declaració, assenyala que planeja mantenir els tipus a aquest nivell restrictiu durant algun temps per exercir més pressió a la baixa sobre la inflació", assenyala Daniele Antonucci, director d'inversions de Quintet Private Bank (matriu de Brown Shipley).

"Això està en línia amb la nostra opinió que els bancs centrals probablement mantindran els tipus d'interès elevats de moment. Després de tot, la inflació, tot i desaccelerar-se, segueix per sobre de l'objectiu. Això vol dir que estem al pic del cicle, però sembla poc probable que es produeixin retallades a curt termini", afegeix l'estrateg.

Alfredo Jimérnez, de l'Institut Espanyol d'Analistes, coincideix amb aquestes declaracions i indica que "el mercat creu que podria haver acabat el cicle de pujades de tipus d'interès i, per això, la reacció dels mercats ha estat lleugerament positiva".

Les projeccions macroeconòmiques elaborades pels experts del BCE per a la zona de l'euro del setembre preveuen una inflació mitjana del 5,6% el 2023, del 3,2% el 2024 i del 2,1% el 2025. Això suposa una revisió a l'alça per al 2023 i 2024 i a la baixa per al 2025. La revisió a l'alça per al 2023 i 2024 reflecteix principalment una senda més elevada dels preus de l'energia.

Així mateix, des de l'organisme han rebaixat significativament les projeccions de creixement econòmic. Ara esperen que l'economia de la zona de l'euro creixi un 0,7% el 2023, un 1,0% el 2024 i un 1,5% el 2025.

Amb tot, per a Wilson "les projeccions del personal del BCE amb prou feines valen el paper en què estan escrites... però ara caldria una revisió a l'alça de les previsions d'inflació per al 2024 i el 2025 perquè el BCE faci més pujades".

Noticias relacionadas

contador