Reunió 'in extremis', de dues hores i mitja i acord "legalment vinculant" sobre la salvaguarda de la frontera irlandesa, que arriba a poques hores que el Brexit passi la seva enèsima, però decisiva votació al Parlament britànic. L'objectiu és evitar una sortida desordenada de la Unió Europea (UE) i que la Cambra dels Comuns doni suport al Tractat de Retirada, a poc més de dues setmanes que s'iniciï el divorci.
David Lidington, número dos de May, ha anunciat aquest dilluns que el govern ha arribat a aquest acord "vinculant" amb la UE que evitaria que el Regne Unit es pugui veure obligat a romandre a la unió duanera.
Lidington ha destacat que el govern "ha aconseguit canvis legalment vinculants que enforteixen i milloren l'Acord de Retirada i la declaració política". "Aquest nou instrument evita que la UE pugui atrapar el Regne Unit indefinidament en el backstop (salvaguarda irlandesa) i permetrà al Regne Unit plantejar una demanda si ho considera oportú", ha explicat Lidington.
Durant les negociacions dels últims mesos, Brussel·les ha ofert a la part britànica "garanties" que la xarxa de seguretat dissenyada per evitar la volta a una frontera física en Úlster, en activar-se, s'aplicaria només "temporalment" i la UE es manté disposada a negociar durant el període de transició "alternatives" millors per a la relació futura, ha dit Schinas.
Divendres, el negociador europeu, Michel Barnier, va reaccionar a través de Twitter davant la falta d'avenços per deixar clar que el bloc comunitari havia ofert alternatives a Londres amb les quals es podria desbloquejar la situació, com ara que el Regne Unit pogués abandonar unilateralment l'anomenat backstop per a Irlanda -no així Irlanda del Nord-.
El negociador britànic, Steve Barclay, per la seva banda, va usar el mateix canal per retreure a Barnier que tragués a la palestra "vells arguments" i va sostenir que el Regne Unit havia aportat a la taula de negociació "noves propostes clares". "Necessitem ara acordar solucions equilibrades que puguin funcionar per a les dues parts", ha conclòs Barclay.
La salvaguarda irlandesa és un mecanisme fronterer ideat per evitar una "frontera dura" entre Irlanda del Nord -territori administrat pel Regne Unit- i la República d'Irlanda després del Brexit.
JUNCKER: L'ACORD VINCULANT "COMPLETA, PERÒ NO REOBRE" EL BREXIT
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest dilluns que l'última declaració "legalment vinculant" negociada amb Londres per intentar salvar l'acord del Brexit és un instrument que "completa, però no reobre", els termes del divorci, alhora que ha avisat els diputats britànics que aquesta és l'última oportunitat d'una sortida ordenada de la UE.
"En política a vegades tens una segona oportunitat, és el que tenim avui, perquè no hi haurà una tercera oportunitat. No hi haurà més interpretacions d'interpretacions, ni més garanties sobre garanties si decau el vot demà", ha declarat Juncker en una roda de premsa a Estrasburg (França).
"He estat clar, no hi haurà més negociacions", ha tancat Juncker poc després, en ser preguntat per les alternatives si la Cambra dels Comuns vota en contra de la solució que han consensuat in extremis ell i la 'premier'.
JUNCKER RECOMANA A TUSK QUE ELS PAÏSOS DE LA UE RECOLZIN L'ACORD
La Cambra dels Comuns va rebutjar en un primer vot el gener les condicions del Tractat de Retirada, sobretot per por que la xarxa de seguretat dissenyada per evitar la volta a una frontera física a l’Úlster suposés "atrapar" el Regne Unit de manera indefinida a la Unió Duanera.
Durant aquests mesos, la UE a 27 s'ha negat a introduir canvis en l'acord de sortida, amb més pes legal, i ha ofert a explorar noves alternatives en el marc de la declaració política que dibuixa el marc de la relació futura.
Finalment, la fórmula acordada inclou un instrument comú "amb pes legal", ha dit Juncker, que "completa, però no reobre" el Tractat de retirada i que respecta les directrius que van marcar els líders de la Unió Europea quan es va iniciar el procés.
Per això Juncker ha assegurat que Irlanda donarà suport aquests complements a l'acord i també ha demanat al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que recomani als caps d'Estat i de Govern del bloc que secundin la solució durant la cimera europea que celebraran del 21 al 22 de març.
El cap de l'Executiu comunitari ha sostingut que aquest és "l'únic acord factible", una idea que també ha recollit May, que també ha subratllat que l'anomenat backstop és vist per les dues parts com una "pòlissa d'assegurances" que cap d'ells desitja veure activa i que, en qualsevol cas, també ambdues parts coincideixen que "mai ha de ser usat".
A la seva carta a Tusk, a més de declarar la determinació del bloc per complir a temps amb el procés de ratificació i aconseguir una desconnexió "ordenada i amistosa", Juncker avisa que en qualsevol cas, el Brexit s'ha de completar abans que tinguin lloc les eleccions europees (23 al 26 de maig).
En cas contrari, subratlla el cap de l'Executiu comunitari, el Regne Unit estarà obligat legalment a convocar aquestes eleccions, tal com exigeixen les regles de la UE a tots els seus estats membres.
Juncker tancaria d'aquesta manera la possibilitat d'ajornar a llarg termini el Brexit i limitaria les opcions de pròrroga a un termini curt per complir amb els processos de tramitació del divorci.