- Els analistes veurien com negativa una majoria independentista
- Els bons sobirans tindran una escassa reacció al 21-D
Els analistes d'Oxford Economics consideren que les eleccions catalanes del pròxim 21 de desembre "determinaran la següent fase sobre el conflicte independentista, però no la política econòmica de la regió". En aquesta línia, asseguren que mentre la secessió estigui al centre del debat polític, hi haurà poc marge per impulsar polítiques.
No obstant això, l'informe elaborat pels experts d'Oxford sobre el 21-D alerta que l'economia catalana podria resultar "seriosament danyada" per la crisi política i ho justifiquen pel creixement de l'atur a la regió o el descens del nombre de turistes que han visitat Catalunya als últims mesos.
L'economia catalana podria resultar "seriosament danyada" per la crisi política
Pel que fa a l'economia espanyola, assenyalen que "l'extraordinària calma al mercat de valors espanyol és el senyal més eloqüent que els inversors no consideren (la crisi política) un risc sistèmic". A més, l'informe afegeix que el moment econòmic que viuen Espanya i l'Eurozona vol dir que "l'economia ha de ser més fort davant d'un augment de risc polític".
MERCATS
Els analistes de l'escola de negocis d'Oxford expliquen que els inversors es plantegen dues possibilitats davant les eleccions. En primer lloc, si els partits independentistes (ERC, JuntsXCat i la CUP) no aconsegueixen la majoria parlamentària, "veurem un ral·li a curt termini". No obstant això, "els inversors veuran com una cosa negativa una majoria independentista al Parlament".
D'altra banda, assenyalen la diferència entre els valors espanyols i els bons sobirans. Els primers "respondran amb fermesa" sigui quin sigui el resultat del 21-D; els segons, tindran "escassa reacció" en comparació amb els valors.
A l'àmbit polític, els experts creuen que una majoria independentista significaria "forçar el govern central a negociar un referèndum legal"
ESCENARI POLÍTIC
A l'àmbit polític, els experts creuen que una majoria independentista significaria "forçar el govern central a negociar un referèndum legal o almenys una reforma constitucional que donés a Catalunya més competències o una millora fiscal". "Fins i tot en aquest cas", consideren els analistes, "es requereix un llarg període de negociacions per arribar a aquests canvis legislatius".
Entre els escenaris no independentistes, Oxford Economics considera que una coalició de partits constitucionalistes, entre els quals inclou Catalunya en comú, és l'opció menys probable (5%). Un tripartit d'esquerres (10%) és un altre dels escenaris que planteja l'informe, sumant ERC, PSC i A Comú. No obstant això, assenyala les diferències entre les formacions, ja que la prioritat d'ERC és la secessió.
Els analistes també plantegen l'opció de dos governs en minoria. En concret, li donen un 30% de probabilitats que ERC governi en minoria i busqui suport parlamentari. L'última opció, amb un 5% de probabilitats, és un govern en minoria de Ciutadans. En aquest últim cas, destaca les dificultats que tindria la formació taronja per poder legislar.