- Oxford Economics assegura que una de les conseqüències més probable és que les empreses posposin o cancel·lin les seves inversions
- A més, assenyala que també provocarà que les llars redueixin la despesa
La crisi sobiranista catalana ha provocat que la incertesa a Espanya arribi al seu nivell més alt en més d'una dècada. I Oxford Economics apunta a un escenari advers on aquesta incertesa romandrà elevada durant els propers dos anys.
A això, segons la companyia d'anàlisi econòmica, caldria sumar major volatilitat als mercats financers, cosa que provocarà "un fort xoc" de confiança. Així, assenyalen que el PIB se situarà un 1,5% per sota del previst per ells al final de 2019, cosa que es tradueix en 17.000 milions d'euros en termes relatius.
Malgrat aquests càlculs, Oxford Economics apunta que "encara es desconeix l'impacte econòmic de la crisi", però que les creixents tensions polítiques ja han provocat que l’incertesa arribi als nivells més alts en més d'una dècada. "L’incertesa pot afectar l'economia a través d'una varietat de canals: és més probable que les empreses posposin o cancel·lin els plans d'inversió i les decisions de contractació, mentre que la pèrdua de confiança pot provocar que les llars redueixin la despesa", apunta.
"La nostra visió central segueix sent que la crisi catalana tindrà un impacte limitat a l'economia, però el nostre model macroeconòmic global permet simular escenaris alternatius", comenten aquests experts. En aquest cas, modelen l'impacte d'un augment persistent de l’incertesa durant els pròxims dos anys, que causa una reacció negativa als mercats financers. "El model no té cap efecte al turisme (suposem que qualsevol reducció potencial del turisme a Catalunya es compensa amb fluxos més forts cap a altres regions d'Espanya) i ignora l'impacte potencial en la inversió estrangera neta", assegura aquesta empresa.
L’incertesa pot afectar l'economia a través d'una varietat de canals: és més probable que les empreses posposin o cancel·lin els plans d'inversió
L’institució apunta que podria donar-se un augment permanent als rendiments dels bons de 50 punts bàsics. "Tot i que aquest augment en la prima de risc seria molt lleu segons els estàndards històrics, la crisi ha demostrat que els bons espanyols segueixen sent resistents al risc polític, en augmentar un màxim de 30 punts bàsics fins i tot al pic de la pitjor crisi política en quaranta anys", assenyala.
D'altra banda, pel que fa al mercat de valors, Oxford Economics apunta que les accions pujaran un 10% menys el 2018-19 en comparació amb el previst per ells. "El mercat borsari va patir la pitjor part de l'impacte de la crisi. Una reacció més forta de les accions és consistent amb els esdeveniments observats als mercats financers", assegura la companyia al seu informe.
La tercera de les conseqüències és un xoc de confiança similar al creat per l’incertesa de 2016 quan Espanya va tenir problemes per formar govern. "Aquest augment en l’incertesa va ser seguit per una contracció inesperada a la inversió durant el tercer trimestre, de manera que calculem que la confiança estarà ressentida fins a 2018, i aquest impacte desapareixerà gradualment el 2019". Davant d'això, Oxford Economics assenyala que el Banc Central Europeu no canviarà la seva ruta de política monetària ni el Govern espanyol farà canvis fiscals.
L’inversió fixa es veurà afectada pel doble cop de més incertesa i condicions financeres més restrictives, mentre que la despesa de les llars també patirà la pèrdua de riquesa associada a la caiguda de les accions. Una moderació en el creixement de les importacions (ja que la demanda interna es desaccelerarà considerablement) compensarà en part l'impacte del xoc. En termes anuals, el creixement del PIB caurà l'1,5% el 2018 i al 2% el 2019 (en comparació del seu pronòstic base de 2,6% i 2,4% respectivament).