ep bandera de la union europea ue
Hollie Adams/PA Wire/dpa

Optimisme sobre l'economia europea sí... però contingut. Aquesta és la conclusió que es desprèn de les opinions dels analistes sobre les dades del PMI de juny donades a conèixer aquest dimarts per la consultora Markit. La majoria apunta que s'albira una recuperació ràpida de l'activitat tant en les manufactures com en els serveis, però creuen que les incerteses que encara planegen i l'amenaça d'una segona ona de contagis podrien fer-ho malbé tot. "La recuperació en 'V' podria esgotar-se ràpidament".

Així ho asseguren els experts d'ING, que assenyalen també que "no és segur" que l'Eurozona "pugui mantenir l'embranzida" que ha mostrat fins ara. De fet, fa temps que el consens d'analistes va descartar que hi hagués una recuperació en 'V', i s'inclinaven més per una en forma de tick o de logo de Nike, per la qual cosa ara diuen que l'ocorregut al juny amb els PMI no és més que un rebot "de llibre" després d'haver passat l'economia dels països europeus totalment tancades durant més d'un mes.

"L'augment de la desocupació, la fallida d'empreses, així com els plans per reduir encara més el personal i la disminució de les comandes" que revela l'enquesta de Markit, suggereixen que l'actual recuperació podria esgotar-se, apunta ING. Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics ressalten que el fet que els PMI estiguin augmentant "simplement suggereix que l'equilibri entre les empreses que reporten condicions de deterioració i les que reporten condicions de millora està canviant a millor". En la seva opinió, "pretendre utilitzar aquestes dades per dir res més substancial en aquest punt, és especulació".

I a Barclays l'anàlisi que fan de les dades del PMI és similar: "Una ràpida normalització, però la normalitat està molt lluny", diuen els experts del banc britànic, que assenyalen que encara que l'activitat segueix en terreny de contracció, el ritme de la caiguda "ha disminuït notablement després de la reducció de les restriccions a tot el continent". Veuen cridaner que la recuperació de l'activitat econòmica hagi estat molt més ràpida a França que a Alemanya, tenint en compte que Alemanya és considerada com la 'locomotora' europea i alguns analistes, com els de Julius Baer, creuen que la seva forta recuperació deixarà a l'estacada la resta d'Europa.

Tal com apunta Barclays, l'estudi detallat de les dades dóna a entendre que "França és probablement l'únic país que ha experimentat una recuperació tan ràpida al juny, amb les economies perifèriques ressagades", per la qual cosa "esperem que l'economia de la zona euro es contregui UN 13,4% durant el segon trimestre, seguit d'una recuperació gradual".

Per part seva, Monex Europe recorda que "com a índexs de difusió, els PMI tenen inconvenients ben coneguts en circumstàncies en les quals les empreses estan experimentant ràpids canvis i una gran incertesa", com està ocorrent a causa de la crisi que ha provocat la pandèmia de coronavirus. Per això els seus experts creuen que "no s'han de fer deduccions directes sobre el PIB sobre la base de les enquestes en aquestes circumstàncies".

PRIMER SENYAL D'ESPERANÇA

Però no tots són tan cautelosos. IG assenyala que els PMI de juny són el "primer senyal d''esperança per a l'economia de l'Eurozona" perquè "podrien apuntar mínimament cap a l'anhelada recuperació en 'V' que ja han descartat per complet els bancs centrals dels grans organismes internacionals com el Banc Mundial o l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)".

Els analistes de Berenberg també creuen que aquestes dades "envien un missatge encoratjador" perquè "reforcen la impressió que, igual que les tendències del virus, l'activitat econòmica general a tota Europa sembla ser millor de l'esperada per a aquesta etapa de la recuperació". "Les principals economies europees han suavitzat els tancaments aproximadament dues setmanes abans del que es preveu", i malgrat l'emergència que puguin provocar els nous brots, fins ara "la corba d'infeccions s'ha mantingut plana". Tot això, unit a la relaxació de les restriccions, animen a ser optimistes.

Tant és així, que Berenberg ha millorat les seves previsions sobre l'acompliment del PIB al 2020, tant per al Regne Unit (ha passat de pronosticar una caiguda del 10% a un 9%) com per a l'Eurozona (de -9,6% a -9%). "Els PMI podrien apuntar a noves millores", conclouen.

Noticias relacionadas

contador