ep ninos en casa y teletrabajo
ISTOCK - Archivo

El proper 23 de març se celebra a Espanya el Dia Nacional de la Conciliació i la Corresponsabilitat, encara que aquest tema segueix sent una assignatura pendent al nostre país. Només el 41% dels espanyols diu que té facilitats per conciliar la seva vida laboral i familiar, i les dones en surten clarament perdent: el 61% diu que li resulta difícil, enfront del 56% dels homes.

Així es desprèn d'una enquesta elaborada pel portal de treball Infojobs, que revela que durant l'últim any les coses han canviat molt poc pel que fa a la conciliació. I és que el nombre d'espanyols que diu que concilia sense problemes ha passat del 40% al 41%.

Les dones hi troben més dificultats, i, de fet, l'Institut Nacional de la Seguretat Social, ha revelat que del total de 59.466 professionals que van interrompre la seva activitat laboral (excedències) el 2019 (últimes dades disponibles), el 89% eren dones.

Per franja d'edat, detalla Infojobs, els que tenen menys facilitats són el grup d'entre 25 i 44 anys (37% en el cas dels professionals d'entre 25 a 34 anys; i 35% en el cas dels que tenen entre 35 a 44), mentre que més de la meitat de la franja de 55 a 65 anys considera que és relativament fàcil (el 55% afirma que li resulta senzill aconseguir-ho).

EL TELETREBALL AJUDA A LA CONCILIACIÓ

A més, l'enquesta assenyala que el teletreball, que s'ha estès amb l'arribada de la pandèmia de Covid-19, està ajudant a conciliar. De fet, el 47% de les persones que tenen la possibilitat de teletreballar declara trobar facilitats per combinar la vida laboral i familiar, mentre que en el cas dels que segueixen treballant des de l'oficina, el percentatge baixa fins al 39%.

Pel que fa a les mesures més útils per conciliar assenyalades per la població ocupada que té dificultats per assolir-la, la flexibilitat horària (53% de les mencions), la jornada intensiva (38%) i l'esmentat teletreball (34%) es posicionen com les tres primeres. Els segueixen les hores anuals remunerades d'assumptes particulars (28%) i la desconnexió digital real (23%).

En aquest aspecte, les dones valoren millor aquelles mesures de conciliació relacionades amb la cura dels fills/es (les excedències per la cura dels fills/es i les zones de guarderia/lactància dins de la pròpia empresa). Aquestes solucions reben, respectivament, un 17% i 14% per part d'aquest col·lectiu, enfront del 12% i el 8% en el cas dels homes.

Tot i que per edats, les persones més joves valoren més les mesures de desconnexió digital (34%, onze punts percentuals per sobre de la mitjana nacional); les de 25 a 34 prefereixen poder canviar el torn o dia amb els seus companys/es (30%, vuit punts percentuals més que la mitjana) així com tenir excedències per la cura dels fills/es (18%, quatre punts percentuals per sobre).

LA DESCONNEXIÓ DIGITAL REAL GUANYA PES

Pel que fa a les companyies, la flexibilitat horària (62%), el teletreball (50%) i la jornada intensiva (42%) continuen sent les mesures de conciliació laboral més implantades. Tot i això, en comparació amb les dades de l'any passat, la mitjana que més pes ha guanyat a les empreses és la desconnexió digital real. El 2021, tan sols el 16% de les organitzacions tenia implantada aquesta solució, enfront del 26% d'aquest any.

Per mida d'empresa, les de més de 50 treballadors són les que tenen més mesures de conciliació implantades. Per exemple, gairebé 7 de cada 10 (67%) declaren aplicar la flexibilitat horària, enfront del 56% de les microempreses (d'1 a 9 treballadors/es) i el 61% de les petites (10 a 49 treballadors). Al costat d'aquesta mesura, destaquen també el teletreball (61% enfront del 40% de les microempreses i el 48% de les petites) i la jornada reduïda.

Per contra, les microempreses són les que gaudeixen d'una desconnexió digital real més gran (31%, davant del 24% de les petites organitzacions i el 23% de les mitjanes i grans).

contador