boris-johnson-shinzo-abe-g7-japon-royaume-uni

El Regne Unit manté un dur enfrontament a la Unió Europea (UE) entorn del Brexit, i mentrestant continua cercant aliats per a quan es materialitzi la seva sortida del club comunitari. Encara que l'acord comercial amb els Vint-i-set sembla més complicat que mai després dels esdeveniments de l'última setmana, el govern de Boris Johnson ha aconseguit acostar-se al Japó, amb el qual ha signat un principi d'acord comercial aquest divendres.

Es tracta del primer acord important que aconsegueixen els britànics després del Brexit (el Regne Unit va sortir de la UE a l'inici de l'any, però ara està en el període de transició fixat, que conclourà el 31 de desembre), que Johnson enarborarà davant la resta de potències per a intentar d'aconseguir acords que permetin al país mantenir la seva posició una vegada es produeixi la ruptura definitiva amb el club comunitari.

Ara té per davant un dur recorregut per acostar-se, per exemple, als EUA, amb qui ja negocia, encara que les coses s'han complicat amb tot el que ha passat al Vell Continent. I és que la nova legislació sobre mercat interior que va presentar el dimecres Boris Johnson al Parlament ha tibat encara més les relacions de Londres amb Brussel·les.

En aquesta normativa el govern britànic obre la porta a trencar l'Acord de Retirada que va signar amb la Comissió Europea per evitar el Brexit dur. Això ha provocat tota una cascada de reaccions per part de la UE, que li ha donat un ultimàtum perquè canviï la llei abans que acabi setembre o emprendrà accions legals. Però també per part dels EUA, que diu que no signarà res amb Regne Unit si se salta els acords amb Brussel·les, perquè estaria infringint el dret internacional i això posaria en dubte el futur compliment de l'acord que pogués aconseguir el país amb ells.

ELS DETALLS DE L'ACORD AMB EL JAPÓ

Tanmateix, enmig de tot això Johnson ha aconseguit un acord amb els nipons, amb els quals porta negociant des de principis de juliol. El Regne Unit ho ha qualificat de "moment històric", i ha assenyalat que les empreses britàniques es beneficiarien del comerç lliure d'aranzels en el 99% de les exportacions al Japó. També ha assegurat que l'acord ajudarà a augmentar les transaccions amb el país del sol naixent en 15.200 milions de lliures (19.500 milions de dòlars).

Així mateix, s'inclouen una sèrie de disposicions digitals i de dades que van "molt més allà" de l'acord entre la UE i el Japó, ha explicat el departament de comerç britànic, que diu que això permetrà el "lliure flux de dades mentre es mantenen alts estàndards de protecció de les dades personals".

L'acord és encara provisional, atès que requereix l'aprovació dels Parlaments britànic i japonès, però està previst que entri en vigor a la fi d'any. "Aquest és un moment històric per al Regne Unit i el Japó com a nostre primer gran acord comercial post-Brexit", ha afirmat Liz Truss, secretària de comerç internacional del Regne Unit, en una declaració. També ha remarcat que "estratègicament, l'acord és un pas important per a unir-se a l'Associació Transpacífica i situar el Regne Unit al centre d'una xarxa de moderns acords de lliure comerç amb amics i aliats d'idees afins".

Noticias relacionadas

contador